ZETApress

hírportál

Greenpeace-siker szárazon-vízen

Greenpeace az Északi-sarkvidékenAktív, élménydús, kihívásokkal teli, sikeres évet zárt a Greenpeace Magyarország csapata ? tudatta Schmidt Hajnalka operatív igazgató. 2015-ben is napról napra, elhivatottan, erőszakmentesen küzdöttek közös környezetvédelmi céljainkért.

Tavaly felhívták az Európai Bizottság figyelmét Paks II. komoly problémáira ? idén ezek miatt két vizsgálatot is indítottak az ügyben. Sikerült elérni, hogy kormányzati döntés szülessen a Hortobágyi Nemzeti Park melletti elhagyott veszélyeshulladék-tároló felszámolására. Nagy szerepük volt a kétezer tonnányi mérget rejtő budapesti Illatos úti telep katasztrófa-közeli helyzetének leleplezésében is: a terület teljes kármentesítéséről október végén határozott a kormány.

Egyik legfontosabb küldetésük, hogy segítsék a vegyszermentes, ökológiai gazdálkodás terjedését. Ezért 2013 óta folyamatosan támogatják a kishantosi biogazdaság harcát az igazságért. A magyar állam abszurd módon 14 millió forintos kártérítési pert is indított Kishantos és a Greenpeace ellen, mert tüntettek az ellen, hogy az ?új bérlők? brutálisan beszántották a földeket. A tárgyalás első napját a bátorság napjává nyilvánították: sok civil szervezettel és magánszeméllyel közösen annak adtak hangot, hogy kell és érdemes is kiállni az igazunkért!

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ZFc_krKd-Lw[/youtube]

Az Adria horvát parti régióit olajkitermelési tervek fenyegetik, a védelméért indított petíciónkat 11 ezren írták alá Magyarországon. Az OMV és a Marathon Oil még a nyáron kihátrált az adriai olajfúrási tervekből. És még egy tengeri sikert elértek: a Shell idén szeptemberben bejelentette, hogy levonul az Északi-sarkvidékről! Ez hatalmas győzelem annak a világszerte több mint hét és félmillió embernek, akik a Greenpeace Mentsük meg a sarkvidéket! kampányához csatlakoztak. A világméretű összefogás évről évre bizonyítja, hogy ? szakmailag felkészülten, bátran és lendületesen ? eredményesen haladunk a Földünk megmentéséért folytatott küzdelemben. Kitűzött célunk, hogy jobbá tegyük a világot!

Szóljon hozzá!