ZETApress

hírportál

Klímafutást bolygónkért

Óriási sikerrel ért véget a 7 napon és 700 kilométeren át tartó futás, amelyet a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja szervezett. A Levegőt! szlogenű Klímafutás az élő bolygóért-kampány a ma délután fél 3-kor rajtoló közös futással zárul ? tudatták sajtósaik.

Ehhez bárki csatlakozhat, a táv 3 kilométer és a Hősök terétől Budapest legöregebb akácfájáig tart, amely a Magyar Tudományos Akadémia Székháza előtt található. A célhoz szintén futva érkezik Kőrösi Csaba igazgató, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője, aki a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézettől 15 órakor az akácfa előtt átveszi a gyermek rajzpályázatra beérkezett közel 2500 alkotást. Többek között velünk fut Novák Katalin, az EMMI család és ifjúságügyért felelős államtitkára és Kropkó Péter 51-szeres Ironman.

A Klímafutás az élő bolygóért eseménnyel ? melynek fővédnöke Áder János köztársasági elnök ? a magyar iskolások, sportolók, orvosok és egészségfejlesztéssel foglalkozó szakemberek azt üzenik a november 30-án hétfőn kezdődő párizsi klímacsúcs résztvevőinek, hozzanak hathatós intézkedéseket a környezetszennyezés, a globális felmelegedés és a vízkészlet megőrzése terén. Tegyenek meg mindent, hogy a gyermekeink is sportolhassanak még szabad levegőn.

A NEFI felkért minden általános iskolást, hogy rajzolja le, szerinte milyen lesz a világ 20 év múlva, ha nem állítjuk meg a környezetszennyezést. Néhány rajzot szimbolikusan egy 7 napon át tartó 700 kilométeres futás során adtak át a NEFI-nek az érintett nagyobb települések vezetői vagy képviselői. A futás bizonyos szakaszához csatlakozott több száz iskolás, illetve olimpiai bajnokok, váltogatott focisták és Ironman-ek is részt vettek benne.

Négy ultrafutó teljesítette 7 nap alatt a 700 kilométert. A Balatont két nap alatt Prekopp Péter és Szabó Balázs, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika orvosai futották körbe. Mécs László hegymászó és Náray Balázs, a Kossuth Rádió szerkesztő-riportere pedig 5 napon át futott, Budapesttől Tatán át Győrig, majd Budapesttől Dunaújvároson át Pécsig, végezetül pedig Budapesttől Egeren át Miskolcig. A Budapesttől Miskolcig tartó közel 200 kilométeres szakaszt pedig a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet hat munkatársa is teljesítette váltóban.

Környezeti hatások

Idén csak a hőség miatt 1799 többlethalálozás történt. Az UV sugárzás miatt folyamatosan nő a bőrrákban szenvedők száma. A klímaváltozás miatt nő az allergén növények térbeli és időbeli elterjedése, ami egyre súlyosabb terhelést jelent a lakosság számára. Nő az ivóvízzel, illetve a nem megfelelően kezelt ? elsősorban rosszul hűtött ? élelmiszerekkel terjedő bakteriális, vírusos fertőzések száma. Gyakrabban fordulnak elő a kullancsok által terjesztett betegségek. A levegő légszennyezettsége miatt egyre több a keringési és légzőszervi megbetegedés. További információk idekattintva találhatók.

Szóljon hozzá!