ZETApress

hírportál

Bejutottunk az Űrügynökségbe

Magyarország az Európai Űrügynökség teljes jogú tagja lett ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály. A párizsi eseményen részt vett Károlyi György, hazánk franciaországi nagykövete, Johann-Dietrich Wörner, az Európai Űrügynökség főigazgatója és számos európai űripari vállalat képviselője.

? Hosszú évek eddig is szép sikereket hozó együttműködése után végre kijelenthetjük: Magyarország az Európai Űrügynökség (ESA) teljes jogú tagja, és készen áll arra, hogy eredményesen éljen az ebből adódó lehetőségekkel ? mondta Solymár Károly Balázs, a NFM infokommunikációért felelős helyettes államtitkára tegnap Párizsban, a francia nagykövetségen tartott hivatalos csatlakozási ünnepségen. ? E pillanat mérföldkőnek számít az Európai Űrügynökség és Magyarország évtizedes múltra visszatekintő partnerségében. Magyarország az ESA teljes jogú tagországaként aktív formálója lesz az európai űrtevékenység jövőjének ? hangsúlyozta Johann-Dietrich Wörner. Károlyi György nagykövet a csatlakozási ünnepség házigazdájaként hozzátette: az ESA nyitottsága, tudományos és ipari eredményei garanciát jelentenek Magyarország számára a biztos alapokon álló együttműködésre.

Jean-Jacques Dordain, az ESA korábbi főigazgatója és Kara Ákos, az NFM infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára idén februárban írták alá a csatlakozási egyezményt. A Magyar Országgyűlés októberben egyhangúlag fogadta el a nemzetközi megállapodás kihirdetéséhez szükséges három törvényt. A teljes jogú tagság végül november elején lépett életbe, amikor az Áder János köztársasági elnök által ratifikált csatlakozási okiratot letétbe helyezték a francia kormánynál.

A hivatalos ESA-tagság új alapokra helyezi a globális csúcstechnológiai piacon eddig is jelentős sikereket felmutató hazai űripart. A hazánkkal már 22 tagot számláló Európai Űrügynökség olyan nagy volumenű projekteket irányít, amelyeket önállóan egyetlen tagállam sem lenne képes véghezvinni. Az utóbbi 12 évben az ESA együttműködő tagállamaként Magyarország 125 szerződést kötött a szervezettel. Mára több mint ötven hazai kis- és középvállalkozás, kutatóhely és egyetem vesz részt az ESA programjaiban, az űrbe eddig csaknem 100 magyar fejlesztésű műszer került ki. Eredményeik olyan létfontosságú és a nemzetközi versenyképességet is meghatározó területeken hasznosulnak, mint a műholdas földmegfigyelés, orvostan, navigációs alkalmazások. A teljes jogú tagság lehetővé teszi a magyar kis- és középvállalkozások, egyetemi és akadémiai kutatóintézetek bekapcsolódását, ipari beszállítói részvételét az átfogó programokban. A lépés növeli a foglalkoztatottságot, és segít Magyarországon tartani a magasan képzett szakembergárdát.

A Magyarország tagsági viszonyából eredő éves befizetési kötelezettség 2015-ben 262 millió forint. Ezt az összeget a hazai vállalkozások és kutatóhelyek szinte teljes egészében visszapályázhatják. A csatlakozási megállapodás alapján ezért az ESA az első hat évre szóló, felzárkóztatási időszakban kifejezetten a magyar szereplők számára ír ki pályázatokat. Az első, célzott tenderek szeptemberben jelentek meg az Európai Űrügynökség (ESA) honlapján. Az ESA 22 tagországot számláló nemzetközi szervezet, amelynek a tudományos kutatás mellett elsődleges feladata az űrtechnológia célzott fejlesztése, az űripar növekedésének katalizálása, űralapú infrastruktúrák kiépítése és hasznosítása (műholdas navigáció, távközlés, meteorológia stb.). A belépéssel az ESA összes ipari tendere megnyílik a csatlakozó ország vállalatai előtt. A szervezet éves költségvetése megközelítőleg négymilliárd euró.

Szóljon hozzá!