ZETApress

hírportál

Mohamed Gordonnál

Mohamed Hoszni MubarakBajnai Gordon miniszterelnök megbeszélést folytatott az egyiptomi elnökkel. Mohamed Hoszni Mubarak, az Egyiptomi Arab Köztársaság elnöke október 13-15-e között hivatalos állami látogatást tesz Magyarországon. Egyiptomi részről ez az első elnöki látogatás hazánkban.

Budapesti tartózkodása során Mubarak elnök találkozott Bajnai Gordon miniszterelnökkel, akivel széles körű tárgyalást folytatott a két országot kölcsönösen érintő témakörökben, kiemelt hangsúlyt fektetve a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokra, valamint a befektetési lehetőségekre.

A tárgyalások során áttekintették a kétoldalú kapcsolatok teljes spektrumát, valamint a fontosabb regionális és nemzetközi kérdéseket, többek között a közel-keleti helyzetet. Bajnai Gordon miniszterelnök nagyra értékelte Egyiptom mérséklő, konstruktív szerepvállalását a közel-keleti régióban, az Arab Ligában és más regionális szervezetekben.

Mindkét fél kifejezésre juttatta arra irányuló szándékát, hogy a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat magasabb szintre emeljék. A magyar kormányfő tájékoztatást adott hazánk energiapolitikájáról és jelezte Mubarak egyiptomi elnöknek, hogy nagyon fontosnak tartjuk a Nabuccóban való egyiptomi részvételt. A miniszterelnök elmondta, számítunk arra, hogy amint megépül a horvátországi Krk-szigetén az LNG (cseppfolyós földgáz) terminál, az energiaforrások diverzifikációjának jegyében Egyiptomtól is vásárolhatunk folyékony halmazállapotú gázt.

A hivatalos állami látogatás margóján került sor a Magyar-Egyiptomi Üzleti Tanács első plenáris ülésére, valamint ?A gazdasági együttműködés új korszaka? címet viselő üzleti fórumra, magyar és egyiptomi üzletemberek részvételével. A megbeszélések, valamint a gazdasági rendezvények során konkrét projektekről esett szó a környezetvédelem, a vízkezelés, a vakcina-gyártás, valamint a mezőgazdasági fejlesztések terén.

Az egyiptomi államfő magyarországi látogatása hozzájárul ahhoz, hogy a magyar vállalatok ismertebbé váljanak Egyiptomban, illetve új lehetőségek nyíljanak meg számukra az egyiptomi partnerekkel történő együttműködésben ? adta hírül a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!