ZETApress

hírportál

Befektetőbarát településeket!

Ígéretes befektetési lehetőségek kínálkoznak a vidéki régiók számára is: Befektetőbarát Település Programot indít a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA). A cél a települések felkészítése a potenciális befektetők professzionális fogadására ? tudatta Király Béla kommunikációs vezető.

A külföldi befektetők mellett a jövőbeli beruházások lehetséges céltelepüléseire is kiemelt figyelmet fordít a HIPA: az október elején induló program elsődleges célja a települések képviselőinek képzése a nemzetközi színvonalú szolgáltatásnyújtás érdekében. A HIPA szándékai szerint a résztvevők a tréningeken megszerzett elméleti és gyakorlati tudás birtokában még felkészültebben várhatják a beruházókat ? akár a legnagyobb nemzetközi befektetőket is.

A vidéki régiók és települések is vonzóak lehetnek a befektetők számára, jól érzékelhető az érdeklődés a befektetők részéről a fővárostól távolabbi települések iránt is. Ezt támasztja alá, hogy a HIPA által kezelt jelentőseb nemzetközi beruházási projektek egyre nagyobb mértékben települnek a vidéki városokba. Éppen ezért szükség van a befektetők számára vonzó, illetve stratégiai elhelyezkedésű települések képviselőinek professzionális felkészítésére is.

A HIPA által életre hívott program elsődleges célja a települések felkészítése, a teljes hazai befektetési környezet versenyképességének fokozása, és ezen keresztül a HIPA és a települések közötti együttműködés szorosabbra fűzése. A 2015 októberében kezdődő ? a HIPA által térítésmentesen biztosított ? programsorozat három oktatási modulból áll, melyek mindegyike egy adott témára épül. Az előadások havi rendszerességgel követik egymást. A főbb témák például a befektetésösztönzési ismeretek, a településmarketing, az eredményes kommunikáció, kiegészítve a HIPA gyakorlati tapasztalataival és tanácsaival.

A képzést követően a résztvevők egy pályázati anyag megírásával adnak számot tudásukról. A beérkezett anyagokat először szakemberek értékelik ki, ezt követően a legfelkészültebb településeken diplomatákból álló delegáció tesz látogatást, hogy a települések gyakorlati tudásra is szert tehessenek. A program zárásaként ünnepélyes díjátadóra kerül sor 2016 elején. A képzésen való részvétellel ? az elméleti és gyakorlati tudás megszerzésén túl ? a települések jogosulttá válnak a Befektetőbarát Település logó és cím használatára a saját kommunikációs tevékenységük során. A HIPA a jelentkezéseket szeptember 30-án szerdáig várja.

A program lebonyolításában szakmai támogató partnerként a Megyei Jogú Városok Szövetsége és a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége is közreműködik. A HIPA 2015 év első öt hónapjában rekordot jelentő 27 megvalósításra kerülő beruházást hozott Magyarországra, melyek területileg Budapest és vonzáskörzete mellett Vásárosnaményban, Dunakeszin, Vecsésen, Szentgotthárdon, Tatán, Jászárokszálláson, Gyálon, Vecsésen, Tiszapüspökin, Székesfehérváron, Győrött, Makón, Nyíregyházán, Pécsett valósultak meg. Ezen beruházások által összesen 5597 új munkahely jött létre Magyarországon 548,82 millió euró, azaz mintegy 171,7 milliárd forint értékben.

Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke kiemelte: a program segítségével a települések a versenyszférában megszokott, professzionális felkészítésben vesznek részt, így azok a modern üzleti életben már általánosan használt legfejlettebb tudást és technikákat alkalmazhatják a befektetők fogadásánál.

Dr. Pana Petra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára hozzátette: kiemelten fontos, hogy a településvezetők is megismerjék a leendő befektetők gondolkodásmódját, döntési preferenciáit és igényeit. Kizárólag akkor lehetséges vonzó alternatívákat ajánlani a befektetők részére, ha a kormány, a HIPA és az önkormányzatok ? összhangban a magas szintű befektetői elvárásokkal ? azonos módon gondolkodnak, kommunikálnak és cselekszenek.

HITA után HIPA

A magyar kormány annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban elősegítse a külföldi működőtőke Magyarországra áramlását, a HITA jogutódjaként létrehozta a Nemzeti Befektetési Ügynökséget (HIPA), mely a rendszerváltás óta az első kizárólagosan befektetésösztönzéssel foglalkozó kormányzati háttérintézmény. A HIPA hatékonyabb működéssel, koncentrált, proaktív munkával folytatja a potenciális befektetők felkutatását és Magyarországon megvalósuló beruházásaik elősegítését, valamint after care tevékenységével elősegíti reinvesztíciós terveik megvalósítását.

Szóljon hozzá!