ZETApress

hírportál

Magyar siker Rigában

Megvan a 2015-ös nemzetközi vitavetélkedő győztese! A magyarországi Ryan Anna érvelt a legmeggyőzőbben, és megnyerte a német nyelvű vitavetélkedő nemzetközi döntőjét Rigában ? tudatta a Goethe Intézet. Fotóink Kaspars Garda felvételei.

Közép- és Kelet-Európa négy legjobb ifjú vitázója ütköztette ma nézeteit egy izgalmas döntőben arról, hogy Kötelezően érvényes legyen-e az Európa Tanács tagállamai számára, hogy évente minimum létszámban menekülteket fogadjanak be? A Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi döntőjében a magyarországi 18 éves Ryan Anna került ki győztesen, őt szorosan követte a cseh Frantisek Posolda a második és Dörner Csenge a harmadik helyen.

A négy döntősnek a nemzetközi döntő hetében kellett bizonyítania és a válogatók, majd az elődöntő után bekerültek a döntőbe. 24 percük volt a zsűrit érveikkel meggyőzni. A lett Nemzeti Könyvtár termében közel 400 vendég hallgatta a gyakorlott vitázókat. Ryan Anna és Dörner Csenge a vitában a menekültek meghatározott létszáma mellett érvelt, Frantisek Posolda pedig ellene. ? A többiek nélkül nem sikerült volna ilyen jól a vita. Igazi csapatmunka volt. Nem egymás ellen, hanem egymással vitáztunk, és ez nagyon tetszett nekem ? mondta Ryan Anna a döntő után. Eddig a pillanatig azonban nagyon hosszú út vezetett, mert neki és a döntőhét többi 15 résztvevőjének nem csak az egymásra odafigyelést és a pontos, tárgyilagos érvelést kellett megtanulnia, hanem jól kellett érvényesülniük az iskolai és a nemzeti szintű vetélkedő fordulóiban is.

Tudjuk, hogy nem a győzelem, hanem a részvétel fontos, mert a Vitázik a világ ifjúsága mindenek előtt arra akarja ösztönözni a fiatalokat, hogy aktuális társadalompolitikai témákban kritikusan foglaljanak állást. A német nyelven zajló vitákban ezenkívül az idegennyelv-tudásukat is próbára tehetik és fejleszthetik. ? A résztvevők nagymértékben hozzájárulnak az egységes Európa megteremtéséhez, hiszen ők jelentik a jövőt ? méltatta a projektet a köszöntőbeszédében Edelgard Bulmahn, a Német Parlament alelnöke.

A Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedő ? közép- és kelet-európai országos vetélkedő ? a Goethe Intézet, az Emlékezet, Felelősség és Jövő Alapítvány, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje. A projekt 2005-ben indult útjára, és eddig nyolc ország több, mint tízezer tanulója vett részt benne. A média partner a Latvijas AvÄŤze lett napilap volt. Lettországban a IX. nemzetközi döntőt a Konrad Adenauer Stiftung is támogatta. A vetélkedő előzetese idekattintva olvasható.

Szóljon hozzá!