ZETApress

hírportál

Párizsi emléknapok

Emlékmise PárizsbanAz ’56-os forradalmunkra emlékeznek ezekben a napokban Párizsban. Ma délelőtt ünnepi szentmisén dr. Léh Tibor, a Párizsi Magyar Katolikus Misszió tiszteletbeli elnöke ismertette Sujánszky Jenő hősi múltját, majd Prohászka Péter, Szinyei János és Brundik Lóránd, az ?56-os Emlékbizottság tagjai emlékeztek.

Ezt követően megkoszorúzták Mindszenty bíboros emléktábláját. A szertartáson a Magyar Máltai Lovagrend küldöttsége is részt vett. A menekültekre és az 1956-os szabadságharcos Sujánszky Jenőre Dr. Léh Tibor az alábbi szöveggel emlékezett. A hangsúlyt Sujánszky Jenőre tette, miután csütörtöki találkozójukon eldöntötte, hogy Ő lesz a nap hőse ? tudatta Holub Katalin.

? Tisztelt Nagykövet Úr, tisztelt Főkonzul Asszony, tisztelt Katona Attasé, tisztelt Igazgató Úr, kedves Rendtársaim és kedves Magyar Testvéreim! Az 1956-os magyar forradalomnak a szovjet hadsereg által történt leverése után, a szabad világ országaiban élő magyar politikai menekültek, 1957 óta minden évben megemlékeznek a hősi és nemes szellemű magyar szabadságharcról.

Nekünk, Franciaországban élő magyaroknak erre van egy külön történelmünk, a Diadalívnél lévő szertartás, amikor a magyarok megkoszorúzzák az ismeretlen katona sírját és hivatalosan meggyújtják a francia ismeretlen katona síron lévő, örök lángot. Hogy ez a nagyszabású örök-láng meggyújtása létrejött, az Péntek Róbert volt magyar származású francia idegenlégiós katonának és Sujánszky Jenőnek, a Franciaországi Magyar Szabadságharcos Szövetség alapítójának köszönhető.

A forradalom leverése után, a Kádár rendszer továbbra is, sorozatosan halálra ítélte az ?56-os szabadságharcosokat, akik Budapesten, a rákoskeresztúri temetőben lettek eltemetve. Amikor családtagjaik a sír előtt emlékeztek, akkor a Kádár-rezsim lovasrendőrei erőszakkal elzavarták őket. Ez a felháborodás volt a fő oka, hogy Péntek Róbert és Sujánszky Jenő közösen elhatározták, hogy megpróbálják majd minden évben megszerezni a hivatalos francia hatósági engedélyeket, ahhoz, hogy októberben az 1956-os magyar forradalom évfordulóján megszervezhessék a híres párizsi Diadalívnél, a koszorúzási és az örökláng-meggyújtási szertartást.

Ennek a ma már hagyományos ünnepségnek hosszú története van és sikerült elérni, hogy az Emlékbizottság továbbra is koszorúzhat minden évben a Charles De Gaulle Nemzetközi Konföderáció Egyesülettel együtt. Köszönhetjük Sujánszki Jenőnek, hogy jóformán örökre biztosította az 1956-os magyar forradalom örök lángját összefolyva a francia örök lánggal, Párizs legszebb terén: a Csillag terén.

Jenő most nincs közöttünk, mert a kommunista rezsim börtöne egészségi állapotán is nyomot hagyott. Azonban este 18:30-kor Ő fogja a magyar házelnökkel, Kövér Lászlóval együtt az ismeretlen francia katona sírjánál letenni az ’56-os forradalom emlékére a koszorút és tovább táplálni az örök láng tüzét. Az idősebb korosztály, aki a Párizsi Magyar Misszió egy részét képezi, a forradalom leverése után menekült Franciaországba. De ez nem történhetett volna meg, ha nem lettek volna munkások, egyetemisták, akik Budapest utcáin harcoltak a szovjet megszállás ellen.

Dr. Léh TiborHálás vagyok és hálásak lehetünk a Sujánszki Jenőknek és Pohászka Pétereknek, a Szinyei Jánosoknak és még sorolhatnám, akik részt vettek a forradalomban és sokszor életüket kockáztatták a magyar nemzet szabadságáért. A fiatal nemzedék számára az ?56-os forradalom példaként kell, hogy szolgáljon; a hazaszeret, a szabadság, az összefogás egy nemes célért többet ér, mint a fogyasztó társadalom kényelmes, önző csapdája. A szabadság önmagában nem elegendő, ha nem párosul felebaráti, emberi szeretettel, hittel és reménnyel egy jobb jövőben, amely nem biztos, hogy ezen a földön fog bekövetkezni.

Legyünk mindannyian büszkék kis nemzetünkre, aki szembe mert szállni az akkori második legnagyobb világhatalommal és ápoljuk továbbra is a forradalom tiszta szellemét! Nem azért születtünk, hogy a közömbösségben éljünk, hivatásunk a nemes célok elérése. Soha ne felejtsük el, hogy a zsarnokság ellen az ellenállás kötelesség; és a szabadságot nem kérni kell, hanem kivívni! Legyen ez ?56 példája! ? fejeződött be az elnöki emlékbeszéd.

Magyarország Párizsi Nagykövetsége és a Párizsi Magyar Intézet október 19-én hétfőn 19 órakor 1956-os megemlékezést tart a Diadalívnél (Commémoration de la révolution de ’56 a l’Arc de Triomphe). Beszédet mond: Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke. Az eseményt Pregitzer Fruzsina színésznő, a Magyar Művészeti Akadémia tagja ünnepi irodalmi estje követi. A magyar nyelvű programra a szabad helyek függvényében ingyenes a belépés. November 4-én szerdán 11 órakor ünnepi megemlékezés és koszorúzás lesz Nagy Imre jelképes sírjánál az 1956-os Magyar Forradalom Francia?Magyar Emlékbizottsága szervezésében (Père Lachaise temető, Division 44, 75020 Paris). Helye: Párizsi Magyar Intézet | 92, rue Bonaparte 75006 Paris.

Szóljon hozzá!