ZETApress

hírportál

IX. nemzetközi döntő

DebatteVitázik a világ ifjúsága október 23-án pénteken 11-től 13:15-ig a Lett Nemzeti Könyvtárban. Vitázik a világ ifjúsága vitavetélkedő IX. nemzetközi döntője lesz Rigában Andris Bērziņš, a 2011-2015 júliusa közötti lett köztársasági elnök fővédnöksége alatt ? tudatta a Goethe Intézet sajtócsapata.

A menekültpolitika a téma a Vitázik a világ ifjúsága projektben is ? a nemzetközi döntőn a fiatalok a menedékkérők felvételéről vitáznak. A projektben részt vevő országok, így Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Oroszország és Ukrajna fiataljai számára már régóta aktuális téma a migráció, hiszen a 2. világháború óta a legnagyobb menekültválságot tapasztalhatjuk meg Európában. Erről a témáról valóban vitázni kell, ezért a német nyelvű vetélkedő idei záróvitájának kérdése így hangzik: Legyen-e kötelezően érvényes az Európa Tanács tagállamai számára, hogy minden évben egy előre meghatározott minimum létszámban menekülteket fogadjanak be?

A Vitázik a világ ifjúsága nagy fináléját 2015. október 19-23a között egy egyhetes vitasorozat előzi meg, melynek során az egyes országok döntőiben első és második helyezést elért tanulók professzionális vitatréningen vesznek részt. Lehetőségük lesz továbbá változatos szabadidős programokon, de mindenekelőtt vitákban részt venni. Az előfordulókon és az elődöntőben arról folytatnak majd szócsatákat, hogy legyen-e kevesebb éjszakai kivilágítás, alapjogon járjon-e az internethez való hozzáférés, és egyenértékű legyen-e a kannabisz és az alkohol fogyasztása. A döntő hetében részt vevő 16 fiatal közül négyen jutnak be a nemzetközi döntőbe, ahol egy szakmai zsűri dönt arról, hogy ki lesz a nemzetközi győztes.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ggbJoQ6A9QA[/youtube]

A Vitázik a világ ifjúsága vitavetélkedőt 2005 óta rendezik meg Közép- és Kelet-Európa középiskoláiban. Időközben a vetélkedő 8 országba jutott el. A projekt célja, hogy erősítse a vitázást, mint az emberi jogokról és azok történelmi hátteréről folytatott demokratikus eszmecserét, és hozzájáruljon a demokrácia fejlődéséhez, valamint a népek közötti megértéshez. A projekt német nyelven zajlik annak érdekében, hogy a fiatalok némettudása gyarapodjon, és ezzel egyidejűleg támogassák a kétoldalú kulturális kapcsolatokat. A Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedő ? közép és kelet-európai országok vetélkedője ? a Goethe Intézet, az Emlékezet, Felelősség és Jövő Alapítvány, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje. Rajtuk kívül Lettországban a IX. nemzetközi döntőt a Konrad Adenauer Alapítvány támogatja. Médiapartner a Latvijas AvÄŤze lett napilap.

Szóljon hozzá!