ZETApress

hírportál

Borisz járt Gordonnál

Borisz TadicsBajnai Gordon miniszterelnök hivatalában fogadta Borisz Tadics szerb államfőt, aki Sólyom László köztársasági elnök meghívására látogatott Budapestre. Kormányfőnk és Tadics elnök áttekintette a két ország dinamikusan fejlődő kapcsolatait, a gazdasági együttműködés további bővítésének, a kis- és középvállalatok fokozottabb bevonásának lehetőségeit.

Szót ejtettek a közlekedési kapcsolatokról, mindenekelőtt a határátkelők bővítéséről és a vasúti közlekedés egyes kérdéseiről, így a Budapest?Újvidék összeköttetés fejlesztéséről is. Az energetikai együttműködés témakörében Bajnai Gordon miniszterelnök megerősítette: amennyiben a tél folyamán ? a tavalyi helyzethez hasonlóan ? Szerbia gázellátása külső segítségre szorulna, Magyarország ismét kész azt megadni.

Magyar részről elhangzott: hazánk a kezdetektől támogatja Szerbia európai integrációs és vízumliberalizációs törekvéseit, és határozottan fellépett az Unióban azért, hogy a szerb állampolgárok ? köztük a vajdasági magyarok ? 2010. január elsejétől vízummentesen utazhassanak hazánkba és a schengeni övezet más országaiba ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!