ZETApress

hírportál

Isten óvja a királynőt!

Erzsébet, a királynőSzeptemberben történelmi pillanat érkezik el: II. Erzsébet a leghosszabb ideje trónon lévő brit uralkodóvá válik. A ma élő britek nagy része az ő uralkodói időszakában élte le életét. A 63 éve uralkodó II. Erzsébet szeptember 9-én szerdán dönti meg ükanyja, Viktória királynő rekordját ? tudatta Jusztinger Brigitta PR-menedzser.

A királynő az udvari sajtóhírek szerint nem szeretne nagy felhajtást, a Buckingham-palota is azt közölte: ez a nap is csak egy átlagos nap lesz az uralkodó számára, aki szeptember 9-ét várhatóan a Balmoral-rezidencián tölti és nem akar ünneplést. Az 1926. április 21-ei születésű 89 éves királynő egész pontosan 23 ezer 226 nappal és 16 óra 23 perccel, azaz 63 évvel és hét hónappal vonul majd be csúcstartóként a brit történelembe, leváltva Viktória királynőt, aki 1837 és 1901 között épp ennyi ideig uralkodott. Erzsébet most őt is túlszárnyalta és nem mellékesen ezzel a legidősebb élő uralkodó lesz a világon. A királynő amúgy nem szándékozik visszavonulni, folytatja a munkát, azaz jelen kíván lenni a britek életében. A ma élő britek legnagyobb része az ő uralkodói időszakában élte életét, és ez nem akármi.

Amióta 1952-ben, alig 25 esztendősen elfoglalta a trónt, II. Erzsébet királynő példátlan közfigyelem tárgya, de a csillogás és a szóbeszéd ködén át vajon mennyire alkothatunk pontos képest a világ leghíresebb uralkodójáról? Sally Bedell Smith neves életrajzíró számtalan interjúra és korábban sosem idézett dokumentumra támaszkodik, amikor egy ritka pillanatra fellebbenti a fátylat, hogy megismertessen annak a királynőnek nyilvános és magánéletével, aki páratlan tekintéllyel, tapintattal és eleganciával vezette át hazáját és a Brit Nemzetközösséget az elmúlt 60 év minden háborúján és zűrzavarán.

E különleges nap alkalmából ismét arra kíváncsi a világ: kicsoda II. Erzsébet? ? Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő című, fotókkal gazdagon illusztrált kötetéből mindent megtudhatunk róla. A szerző újságíróként nem királyi tündérmesét kínál, hanem valódi tényeket, egy modern kori uralkodónő életének történetét. Végigköveti a 25 évesen trónra lépő Erzsébet életét egészen napjainkig, és közben végig arra keresi a választ: mi a titok, mi a királynő személyiségének titka, amely lehetővé teszi, hogy ilyen hosszú ideig népszerű lehessen. Ikonnak lenni nem könnyű, főleg akkor nem, amikor a királyság intézményét a történelem és a bulvársajtó is kikezdte. Ám Erzsébet valamiért hiteles tudott maradni királyi fenségként és egyszerű emberként is. Az Alexandra Kiadó 704 oldalas könyvéből kiderül, hogyan.

Az Erzsébet, a királynő ? Egy modern uralkodó élete című kötet minden részletében hiteles, mégis olvasmányos és szórakoztató közelkép egy olyan asszonyról, akit eddig csak távolról, a tévé képernyőjéről ismerhettünk ? egy kivételes személyiségről, aki eleven humorérzékkel és mérhetetlen józansággal végzi kötelességét, bármit rójon is rá a munkája és a családja. Sally Bedell Smith neves amerikai újságíró, a kötet szerzője számos sikeres életrajzot írt már többek között Diana walesi hercegnéről, John és Jacqueline Kennedyről, valamint Bill és Hillary Clintonról. 1996 óta a Vanity Fair munkatársa, korábban a Time-nál és a The New York Timesnál is dolgozott tudósítóként.

Szóljon hozzá!