ZETApress

hírportál

Demokráciát Ukrajnában!

Thürmer Gyula pártelnökA Munkáspárt megdöbbenéssel értesült arról, hogy július 24-én Ukrajna igazságügy-minisztere rendeletben tiltotta meg az Ukrán Kommunista Párt és más kommunista szervezetek indulását a 2015. őszi önkormányzati választásokon ? hangzott el Budán, a XII. kerületi Istenhegyi úton.

A Magyar Munkáspárt tiltakozó gyűlést szervezett ma délelőttre az ukrán kormány példátlan intézkedésének elítélésére Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége elé. Elfogadhatatlan, hogy az ukrán kormány egy hivatalosan bejegyzett, törvényesen működő politikai pártot akadályoz törvényes tevékenységében! Az Ukrán Kommunista Párt az egyetlen ukrán párt, amely az elmúlt évtizedekben a dolgozó emberek, a szegények, az elesettek érdekei mellett állt ki. Az ukrán kormány a dolgozó tömegeket, a baloldali gondolkodású embereket akarja megfosztani attól, hogy beleszólhassanak Ukrajna sorsának eldöntésébe ? mondta el Thürmer Gyula pártelnök.

Az ukrán kormány miközben a kommunista, baloldali erőket kitiltja a választásokról, érdemben semmit sem tesz a szélsőjobboldali, nacionalista, fasiszta szervezetek ellen, amelyek büntetlenül terrorizálhatják Ukrajna lakosságát. A Munkáspárt követeli, hogy az ukrán kormány vonja vissza rendelkezését. Ukrajna dolgozóinak joguk van a pártjukra, az Ukrán Kommunista Pártnak pedig joga részt venni a választásokon! ? mondta. Levelet is szeretett volna átadni az ukrán nagykövetnek a sajtó nyilvánossága előtt, de ahelyett, hogy átvették volna tőle, még válaszra sem méltatták kérését.

A Munkáspárt kéri a magyar kormányt: ne engedje, hogy Ukrajna megsértse az Európai Unióban általánosan elfogadott normákat, lépjen fel a demokrácia alapvető szabályainak betartásáért! Az ukrán kormány ma a kommunistákat zárja ki a választásokról. Holnap a nemzeti kisebbségeken, köztük a kárpátaljai magyarokon lesz a sor! ? emlékeztetett a pártelnök, majd örömhírként hozzátette: a tiltás ellenére az ukrán kommunisták a helyi választási bizottságokhoz fordulnak a jelöltállításokhoz szükséges aláírásgyűjtések megkezdéséért.

Szóljon hozzá!