ZETApress

hírportál

Jelentés az éhezésről

Vladimir RakhmaninMegjelent a FAO első jelentése az éhezés helyzetéről Európában és Közép-Ázsiában. A legfrissebb adatok egy éhezés és táplálkozási problémák sújtotta térség képét vázolják ? tudtuk meg a tanulmány tegnapi bemutatásán a FAO Regionális Központ Benczúr utcai Székházában.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) első átfogó elemzése az élelmezés-biztonság és a táplálkozás helyzetéről szól, mely kifejezetten a kelet-európai és közép-ázsiai térségre fókuszál. A régióspecifikus jelentés szorosan kapcsolódik a FAO évente kiadott Az élelmezés-biztonság helyzete a világban elemzéshez (State of Food Insecurity in the World), amit idén május 27-én szerdán hoztak nyilvánosságra.

A tegnapi sajtóreggeli és háttérbeszélgetés résztvevői Vladimir Rakhmanin, a FAO európai és közép-ázsiai regionális képviselője, David Sedik vezető szakpolitikai szakértő és Eleonora Dupouy élelmezésbiztonsági és fogyasztóvédelmi szakértő, FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Iroda munkatársai, valamint Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes-államtitkára és Dús Ágnes, az FM FAO referense voltak.

A jelentés egy fontos megállapítása, hogy az európai és közép-ázsiai térség egészét vizsgálva teljesült az ENSZ által elfogadott Millenniumi Fejlesztési Cél, az éhezés szintjének felére csökkentéséről. Mindeközben egyes országok továbbra is küzdenek az éhezéssel, egy látszólag ellentmondásos helyzetet teremtve azzal együtt, hogy a térség összes országában komoly kihívást jelentenek bizonyos táplálkozás okozta problémák, mint például a túlsúly.

Az éhezők száma a felére csökkent

Az éhezés eltűnőben lévő jelenség a régióban, ahol ? és talán ez a jelentés legfontosabb megállapítása teljesült az az ENSZ által elfogadott Millenniumi Fejlesztési Cél, vagyis az éhezés szintjét felére csökkentették 2015-re. A számokat tekintve ez azt jelenti, hogy alig hatmillió ember számára jelent nehézséget a napi élelem biztosítása, ami az 1990-92-es bázisévben mért 9,9 millióhoz képest jelentős eredmény. Mindezeknek köszönhetően Európa és Közép Ázsia térsége a Világélelmezési Csúcstalálkozó (World Food Summit) által meghatározott célkitűzés (az éhezők számának 50%-os csökkentése 2015-re) terén is a legjobban teljesítők között van.

Az alultápláltság elterjedése 2000 óta folyamatosan csökken Lisszabontól Vlagyivosztokig, miután a poszt-szovjet országok is sikeresen kilábaltak az úgynevezett tranzíciós válságból. Tádzsikisztán jelenti az egyetlen kivételt e tekintetben, ahol továbbra is gyakori az alultápláltság előfordulása, de az elmúlt tíz évben ott is jelentős eredményeket értek el ennek leküzdésében.

A bíztató trendek ellenére a táplálkozással összefüggő problémák, mint a mikrotápanyag hiánybetegségek vagy a túlsúly, mindenhol jelen vannak -ez alól a fejlett országok sem képeznek kivételt. Mindkét probléma különösen jellemző az öt év alatti gyermekek esetében, akiknél a hiánybetegségek vérszegénységet és növekedési zavarokat okozhatnak. Másrészről, a gyerekek körében is egyre gyakoribb túlsúly komoly terhet ró a nemzeti egészségügyi rendszerekre a poszt-szovjet és Balkán országok többségében.

Javuló élelmezésbiztonság a csökkenő szegénység révén

Különféle intézményi reformok és a gazdasági növekedés eredményeképp Európában és Közép-Ázsiában az elmúlt 15 évben jelentősen csökkent a szegénység, és a megfelelő élelmiszerhez való hozzájutás is egyre kevesebb embernek jelent kihívást. Mégis, az alacsony szegénységi mutatók még nem garantálják az élelmezés-biztonságot, olvasható a jelentésben. A térség összes országában (két kivétellel) 10%-ra faragták le az alultápláltsággal küzdők arányát, a szegénység szintjét azonban nem minden országban sikerült ilyen mértékben redukálni.

Javuló élelmezésbiztonság a mezőgazdasági termelés és a szegénység csökkentését célzó törekvések hatására ? a táplálkozási aspektus több figyelmet érdemelne. Az országok többségében az élelmezésbiztonság és a szegénység felszámolása évek óta kiemelt prioritás, ezt az egyik, de gyakran mind a két területen indított nemzeti programok is igazolják. ? Térségünk országai eltérő stratégiát követnek az élelmezésbiztonság garantálására. Egy részük a mezőgazdasági-élelmezési önfenntartásra törekszik, mások inkább a liberális kereskedelempolitikát és az export növelését tartja előnyösnek ? mondta Dávid Sedik, a FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Irodájának vezető szakpolitikai szakértője.

Az élelmezés-biztonsági helyzet úgy tűnik változóban van: az éhezés helyett a nem megfelelő táplálkozásból eredő problémák (egészségtelen étrend, túlsúly, táplálkozásból fakadó betegségek) kerülnek előtérbe ? erre pedig új válaszok kellenek. Az élelmezés-biztonsági helyzete: Európa és Közép-Ázsia című jelentés erre is reflektál. A FAO szakértői a diverzifikált mezőgazdasági élelmiszer-termelésben és az azon alapuló változatos étrendben látják a megoldást. Ez utóbbi esetében a felvilágosítás és tájékoztatás (különösen az iskoláskorú gyermekeké és az őket nevelő édesanyáké) kulcsfontosságú lehet.

Az élelmezés-biztonság helyzete a világban 2015

Az éves globális jelentése szerint jelenleg 795 millió olyan ember él a Földön, aki nem jut megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerhez ? az 1990-92-es bázisévben ez a szám még majdnem elérte az egymilliárdot. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden kilencedik ember éhezik. A fejlődő régiókban az alultápláltak aránya, vagyis akik nem jutnak elegendő élelemhez egy aktív és egészséges élethez, a lakosságon belül 12,9%-ra csökkent tíz év alatt a referenciaévben mért 23,3%-ról.

? A Millenniumi Fejlesztési Célkitűzések teljesítése bizonyítja, hogy az éhezés felszámolása lehetséges. Mi legyünk a Zéró Éhezés generációja! Ebben a szellemben kell meghozni szakpolitikai döntéseinket és kialakítani a jövő fenntarthatósági fejlesztési célkitűzéseit még az idei év folyamán ? kommentálta az eredményeket Jósé Graziano Da Silva, a FAO főtitkára. Az elemzés szerint 2015-re a globális gazdasági helyzet miatt nem sikerült felszámolni a világszintű éhezést, nehezítette azt a szélsőséges éghajlatváltozás, természeti katasztrófák, és, egyes országokban, a politikai stabilitás hiánya. Mindeközben a világ lakossága 1,9 milliárddal nőtt 1990 óta ? így az éhezők számának csökkenése még szembeötlőbb.

Szóljon hozzá!