ZETApress

hírportál

Biztonságos élelmiszereket!

Eleonora DupouyA nem biztonságos élelmiszerek fogyasztása világszerte gyakori okozója különböző betegségeknek, még akár halálos kimenetelű is lehet. Miközben a globalizációval, a nemzetközi élelmiszer- és állati takarmány-kereskedelem intenzívebbé válásával az élelmiszer-biztonsági kockázatok könnyebben lépnek át határokat, sőt akár kontinenseket is.

Ennek jelentőségét felismerve egy négynapos regionális workshop kezdődik ma Budapesten az élelmiszer-biztonság különböző területeiről érkező szakértők részvételével ? tudatta Kovács Erzsébet, FAO. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által szervezett találkozó kiemelt célja, hogy a már jelenleg is elérhető élelmiszer-biztonságot elősegítő módszerekre felhívja a figyelmet, felkészítse a régió országait egy esetleges élelmiszer-biztonsági vészhelyzetre és támogassa a kockázatkezelést elősegítő döntéshozatalt.

Élelmiszer-biztonsági szakértők érkeznek Albániából, Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból, Georgiából, Macedóniából, Moldovából, Montenegróból, Romániából, Oroszországból, Szerbiából, Törökországból, Ukrajnából és természetesen hazánkból, hogy a FAO munkatársaival és szakértőivel, továbbá három Európai uniós intézmény (Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság, Élelmiszerekre és Takarmányokra vonatkozó Gyors-vészjelző Rendszer és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) képviselőivel együtt fókuszáljanak az előbb említett területekre.

A továbbképzés során egy a FAO élelmiszer-biztonsági vészhelyzet megelőző rendszere (EMPRES for Food Safety) által kidolgozott kézikönyvet is tesztelésnek vetnek alá a megjelenés előtt, és esetlegesen további kommentekkel látják el a résztvevők. Az Élelmiszer-biztonságot érintő korai előrejelző képességek és kapacitások fejlesztése című kézikönyv azzal a céllal született, hogy segítse az országokat egy a korai előrejelző rendszerük javítását célzó stratégia kidolgozásában, a gyorsabb és hatékonyabb reagálásban és a nemzeti rendszerek regionális és globális kommunikációs hálózatokkal való összekapcsolásában.

Mind a workshop, mind a kézikönyv a FAO élelmiszer-biztonsági korai előrejelző rendszerek kialakítását támogató törekvésének része. A nemzeti korai előrejelző rendszerek feladata az élelmiszer-biztonsági veszélyek idejekorán történő felderítése és a szükséges lépések megtétele, mielőtt azok kezelhetetlenné válnának. ? A kézikönyv és a tréning bevezeti ? és egyúttal el is magyarázza ? a legfontosabb tudnivalókat a figyelmeztető jelek időbeni felismeréséhez az élelmiszerlánc felügyeletén keresztül ? emelte ki a FAO élelmezés-biztonsági és fogyasztóvédelmi tisztviselője, Eleonora Dupouy, aki Andrijana Rajic élelmiszer-biztonsági szakértővel közösen vezette a workshopot. ? Ez egy remek alkalom a párbeszéd elindítására tagállami szintű korai előrejelző rendszerek kialakításáról és megerősítéséről. Az élelmiszer-biztonsági korai előrejelzés mint olyan, a mezőgazdasági élelmiszer-termelés és a közegészségügy határmezsgyéjén található ? tette hozzá Dupouy, hangsúlyozva, hogy a képességek javítása az érintettek magas szintű együttműködését feltételezi, legyen szó hatóságokról, a privát szektorról vagy épp a fogyasztókról.

Szóljon hozzá!