ZETApress

hírportál

Zuglóból a Kárpátokba

Soltész Miklós és Köves SlomóAz Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) több millió forintértékű adománnyal segíti az ukrajnai rászorulókat: az EMIH a mindennapokban szükséges alapvető gyógyszerekkel és gyógyászati segédeszközökkel támogatja a határainkon túl élő nélkülözőket ? tudtuk meg Zuglóban, a déli sajtótájékoztatón.

A zsidó szervezet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság kezdeményezéséhez csatlakozva nagy mennyiségű adománnyal járul hozzá a humanitárius válsággal küzdő, szomszédos országnak nyújtott magyar segélyszállítmányhoz. Az adománygyűjtés szándékát az ukrán?orosz konfliktus miatt a szomszédunkban kialakult humanitárius vészhelyzet hívta életre.

Az EMMI mellett döntéshozó szervként működő Karitatív Tanács felhívására válaszul az EMIH önkéntes felajánlást tett az adománygyűjtésben való aktív részvételre, és csatlakozott az ökumenikus szervezéshez. A magyarországi zsidó közösségek által szervezett gyűjtés eredményeként az elmúlt hónapok során több száz adományozó jóvoltából számos gyógyszer és gyógyászati segédeszköz érkezett a Hitközség zsinagógáiba, valamint az ugyancsak az EMIH fenntartásában lévő Olajág Otthonokba, melyek lakói az elmúlt időszakban maguk is aktívan részt vettek az adománygyűjtésben.

A Karitatív Tanács tagszervezetei (Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, Katolikus Karitász, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és Magyar Vöröskereszt) mellett meghívott civil- és egyházi szervezetek közreműködésével zajló adománygyűjtés folyamatát Soltész Miklós államtitkár felügyelte. A karitatív akció eredményes lebonyolítása érdekében a szervezők mindvégig egyeztettek az ukrajnai magyar nagykövetséggel. A zsidó szervezet által összegyűjtött, felerészben Kárpátalját, fele részt a Kárpátokon túli ukrán területeket célzó szállítmányt Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija adta át ma délben Soltész Miklósnak az EMIH által fenntartott zuglói Paskál Otthonban.

? Az adakozás, a társadalmi felelősségvállalás a kezdetektől fogva sarkalatos pontja a zsidó vallásgyakorlatnak. A segítségnyújtás szándéka, a szükséget szenvedők felé fordulás azonban nem ismer felekezeti hovatartozást. Ezért is éreztük erkölcsi kötelességünknek, hogy magyar zsidóként tevékeny részt vállaljunk nélkülöző honfitársaink és a tágabb környezetünk kilátástalan helyzetben lévő rétegeinek támogatásában egyaránt ? hangsúlyozta az átadáson Köves Slomó rabbi a zsidóság össztársadalmi részvételének fontosságát. Az EMIH a mostani alkalommal ? az Olajág Otthonok lakóinak hathatós segítségével ? nagyságrendileg négymillió forint értékű adományt gyűjtött össze, mely tartalmaz 2500 doboz gyógyszert és 150 különböző gyógyászati segédeszközt is. Az EMIH további segélyszállítmányok gyűjtését is tervezi a jövőben, melyekben fontos szerepet szánnak a Kárpátaljáról elszármazott, külföldön élő magyar zsidók felajánlásainak is.

? Évek óta rendszeresen segítjük a Karitatív Tanács koordinálásában a kárpátaljai rászorulókat. Az idei évben a Karitatív Tanács és a meghívott tagok segítségével komoly mennyiségű adományt sikerült összegyűjtenünk, így egy nyolc kamionból álló százmillió forint értékű segélyszállítmány fog útnak indulni Magyarországról június 2-án kedden Ukrajna irányába. Ez alkalommal az ukrajnai helyzetre való tekintettel a Kárpátokon túli területekre is eljut négy kamion, hogy az ottani ukrán rászorulókon is segítsünk az adományokkal ? mondta Soltész Miklós államtitkár, aki szintén az összefogásban rejlő erőre helyezte a hangsúlyt a közös akció sikerét méltató beszédében.

Szóljon hozzá!