ZETApress

hírportál

Magyar sikerek az árvizes irányelv első szavazásán

Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága május 4-én, csütörtökön szavazott az árvizekről szóló irányelv tervezetről. Hegyi Gyula szocialista és Olajos Péter néppárti képviselő közös fellépésének eredményeképpen sikerült megerősíteni a jogszabály azon részeit, mely az azonos vízgyűjtőhöz tartozó tagállamok árvízvédelmi erőfeszítéseinek összehangolását írják elő. Ennek Magyarország szempontjából különösen nagy a jelentősége, hiszen hazánk folyóvizeinek 95%-a a határon túlról érkezik, így a sikeres védekezéshez nagy szükség van szomszédaink együttműködésére. A magyar képviselők javaslata szerint hazánknak beleszólása lehetne Szlovákia, Románia és Ausztria árvízvédelmi tervezésébe.

Ezzel összefüggésben Olajos Péter üdvözölte, hogy megszavazták azon módosító indítványait, melyek felhívják a figyelmet a fenntartható földhasználat, elsősorban az erdőgazdálkodás jelentőségére az árvizek megelőzése terén. A jelenleg hazánkat sújtó árvízben ugyanis jelentős szerepe van annak a ténynek, hogy Romániában – gyakran illegálisan – óriási erdőterületek kerülnek kivágásra, szabad utat engedve ezzel a lezúduló víznek. A képviselő elmondta: ideje, hogy mind magasabb gátak építése helyett a probléma forrására összpontosítsunk: csak az erdők megóvásával sikerülhet elérni, hogy ne kelljen évről évre egyre súlyosabb árvizekkel szembenéznünk.

A Bizottság elfogadta Hegyi Gyula azon javaslatait, melyet az árvizek következtében fellépő környezetszennyezéseket, környezeti katasztrófákat kívánják megelőzni. Ezen módosító indítványok hozzájárulnak ahhoz, hogy ne ismétlődhessen meg a 2000-es ciánszennyezés, melynek kiváltó oka az árvíz következtében bekövetkezett nagybányai gátszakadás volt. A szocialista képviselő elfogadott javaslatának megfelelően az árvízvédelmi térképeken és az árvízvédelmi tervekben szerepelnie kell a környezeti kockázatot jelentő bányáknak, ipari üzemeknek.

Az Európai Parlament plenáris ülése várhatóan idén júniusban szavaz az irányelvről.

Szóljon hozzá!