ZETApress

hírportál

Indonézek a Nagycsarnokban

A Vámház körúti Vásárcsarnokban nézelődünk a hét közepén. ? Honnan jött az ötlet, hogy indonéz vásárt rendeznek a nagycsarnokban? ? kérdezte Hikmat Rijadi és M. Rivas Abas urakat, az Indonéz Kereskedelmi és Fejlesztési Központ (ITPC) vezetőit Bézi Péter, aki a felvételeket is készítette.

ITPC: Az Indonéz napok május 8-9-én péntek-szombaton a Millenáris nagyszínpadán kezdődtek, a Vásárcsarnokban május 12-14-én (keddtől csütörtökig) folytatódnak. Indonézia bemutatása és termékeink promotálása fesztiválunk célja. Bemutatunk élelmiszer- és textilipari, valamint lakberendezési és ajándéktárgyakat. 17 kereskedő mutatkozott be Indonéziából és mellettük húsz magyar.

? A kereskedelmi központ más országokban is működik?

ITPC: Európában Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban, Ausztriában, Ukrajnában és Bulgáriában.

? Hogyan érkeztek hozzánk a termékek, hiszen Indonézia nagyon messze van?

ITPC: Az áruk és a kereskedők egy része egyenesen Indonéziából jött, de a magyar importőrök, kereskedők, akik indonéziai termékkel foglalkoznak, szintén meghívást kaptak a fesztiválra.

? Milyen termékeket találunk most a vásáron?

ITPC: felsőruházat, kézzel készített szobrok, ajándéktárgyak, fűszerek, teák, kávék és a legismertebb indonéz élelmiszergyár tésztalevese. Lakberendezési tárgyak széles skálája jelenik meg. A Buddha-szobrokon, -maszkokon keresztül a kisbútorokig és a lakástextilekig szinte minden. Ötvösök és féldrágakő-kereskedők is bemutatkoznak. Őszintén remélem, hogy a magyar embereknek tetszenek az Indonéziában készült termékek! A Millenárison bemutatkozott Poppy Karim, a legismertebb indonéz ruhatervező Jakartából. Több bemutatót hozott a dizájner, a legjobban az esküvői ruhák tetszettek az embereknek. A tervező a kézi festésű batikokat ötvözi a sima vászonnal, csipkével.

? Mondana pár fűszert, amit ismerhettük?

ITPC: A csípős paprikán kívül fahéj, bors, szegfűszeg, szerecsendió, sáfrány, vanília. Találunk kókusztermékeket árusító standot is. Chipset, kókuszreszeléket, kókuszvizet, kókusztejet is árul. A pálmaolaj most Magyarországon is népszerű.

? Azok a kereskedők, akik most iderepültek, a csarnokban történő bemutatkozásuk után hazamennek? Van-e olyan közöttük, aki kedvet kaphat a magyarországi befektetéshez?

ITPC: A budapesti bemutatkozás után a csoport a zágrábi nemzetközi fesztiválra utazik. Nagyon tetszik nekik Budapest, van aki már többször is volt közülük Magyarországon.

Szóljon hozzá!