ZETApress

hírportál

Fosztogatók a Millenárison

FosztogatókHarrach Ágnes fordításában nemrég jelent meg az Alexandra Kiadónál Anders Rydell svéd oknyomozó újságíró Fosztogatók ? Hogyan rabolták el a nácik Európa műkincseit című kötete. A kötet megjelenése alkalmából a szerző az április 24-26-a közötti XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra látogat.

1933 és 1945 között speciálisan képzett náci kommandók több millió műkincset raboltak el Hitler személyes parancsára. A háború után a műkincsek nagy részét megtalálták, de több mint százezer alkotásnak nyoma veszett. A Fosztogatók a nácik fanatikus művészeti megszállottságának, valamint az elveszett kincsekért napjainkban folyó elkeseredett jogi és erkölcsi harcnak a lebilincselő története. Azután, hogy Németország megadta magát, a szövetségesek hihetetlen felfedezést tettek: egy osztrák sóbányából a valaha volt leglenyűgözőbb művészeti gyűjtemény került elő: Rembrandt, Rubens, Michelangelo és sok más művész remekműve rejtőzött a bánya járataiban.

A műalkotásokat Hitler tervezett Führer Múzeumában szándékoztak közzétenni. A háború után eltűnt alkotások közül sok a mai napig nem került elő, illetve tisztázatlan körülmények között került híres múzeumok birtokába. Ezeknek ered nyomába Anders Rydell lebilincselően izgalmas oknyomozó kötetében, melyben milliárdokat érő műalkotásokról esik szó, és az örökösökről, akik a múltjukhoz való jogukért harcolnak ? tudatta Jusztinger Brigitta PR-menedzser.

PlundrarnaA könyvben milliárdokat érő műalkotásokról esik szó, és az örökösökről, akik a múltjukhoz való jogukért harcolnak. Bemutatóját holnap 11 órakor tartják a Millenáris D-épület Osztovits Levente-termében, ahol a szerzővel Veiszer Alinda beszélget. Az 1982-es születésű svéd Anders Rydell író és újságíró a Konstnären (Művész) című művészeti lap főszerkesztője. Rendszeresen jelennek meg cikkei svéd szakfolyóiratokban. Saját kreatív ügynöksége magazinok, kiállítások és filmek fejlesztésével foglalkozik, vitafórumokat szervez. Korábban kiadott művei: Piraterna ? De svenska fildelarna som plundrade Hollywood (Piraterna ? A svéd fájlmegosztók, akik kifosztották Hollywoodot) és Noll Noll ? Decenniet som förändrade världen (Nulla-nulla ? az évtized, amely megváltoztatta a világot). A Fosztogatókat tavaly az August Trindbergről elnevezett rangos irodalmi díjra jelölték.

Szóljon hozzá!