ZETApress

hírportál

Segítség Indonéziának

CunamiKormányunk mentőcsapatot indít a földrengés által sújtott óceániai térségbe. Az elmúlt napokban Indonéziát több nagy erejű földrengés érte, majd azt követő szökőár emberéleteket követelt és súlyos károkat okozott az épített és természeti környezetben egyaránt.

A helyzetre való tekintettel ? lehetőségeihez mérten ? Magyarország is igyekszik a térségben élő bajba jutott emberek segítségére sietni. A Magyar Köztársaság Kormánya ? Varga Zoltán önkormányzati miniszter kezdeményezésére ? a Külügyminisztérium és az Önkormányzati Minisztérium támogatásával, 12 főből álló speciális városi kutató-mentő csapatot küld Indonéziába, a nemzetközi segélyakció keretében.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által felkészített csapat rendelkezik mindazokkal a képességekkel és kapacitásokkal, amelyet az ENSZ INSARAG szervezet megkövetel azoktól a nehéz kategóriába sorolt mentőcsapatoktól, amelyek a nemzetközi segítségnyújtásban közreműködni kívánnak. Ez többek között azt is jelenti, hogy a csapat 5 napra elegendő élelmiszerrel, ivóvízzel és gyógyszerrel felszerelkezve indul útnak, ezért nem szorul az egyébként is leterhelt helyi hatóságok segítségére.

A közel 1,6 tonna felszerelésben benne vannak mindazok azok az anyagok és eszközök, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a mentési feladatok eredményes végrehajtásához és az alapvető orvosi segítség biztosításához. A mentőcsapat várhatóan 4-6 napot tölt a részére kijelölt mentési zónában.

A csapat vezetője Jackovics Péter polgári védelmi őrnagy, aki a magyar katasztrófavédelem nemzetközi katasztrófa-segítségnyújtásban már nagy tapasztalattal és képzettséggel rendelkező munkatársa. A csapatot a Ferihegyi repülőtérről Tatár Attila tűzoltó altábornagy katasztrófavédelmi főigazgató ma a késő éjszakai órákban indítja útnak. Az Indonéz Köztársaság Budapesti Nagykövete írásban igazolta vissza a felajánlott segítség elfogadását és köszönetét fejezte ki a segítségért ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!