ZETApress

hírportál

Konferencia az állóhajón

Csökkenthető az értelmi fogyatékos emberekkel kapcsolatos diszkrimináció! Nemzetközi anti-diszkriminációs hálózat alakult ? tudtuk meg a Kézenfogva Alapítvány és bolgár, észt, román és macedón partnerszervezetei nemzetközi záró-konferenciáján, ahol a Common Voice Network programot mutatták be.

A Fortuna szálloda- és étteremhajón tartott rendezvényen részt vett Göncz Kinga Európai parlamenti képviselő, Rauh Edit, az SZMM esélyegyenlőségi szakállamtitkára, Luk Zelderloo, az European Association of Service Providers for Persons with Disabilities, azaz a Fogyatékos Embereknek Szolgáltatást Nyújtó Szervezetek Európai Szövetsége ügyvezetője és Pordán Ákos, a Kézenfogva Alapítvány ügyvezetője.

A Kézenfogva Alapítvány bolgár, észt, román és macedón partnerszervezeteivel közösen szervezte meg a Common Voice Network program nemzetközi záró-konferenciáját. A program egyik legfontosabb eredménye a résztvevő országok anti-diszkriminációs jogszabályainak vizsgálata, valamint azon cselekvési pontok azonosítása, melyek segítségével az értelmi fogyatékos emberekkel szembeni diszkrimináció csökkenthető a közép- és a kelet-európai régióban.

A hálózati munka eredményeként a résztvevők azonosították a fejlesztendő jogforrásokat, valamint javaslatokat dolgoztak ki az alábbi területeken: A fogyatékos emberek jogai és érvényesítésük, a fogyatékosság definíciójának megfelelősége az EU-s alapelveknek, a nemzeti anti-diszkriminációs szabályozás fejlesztési irányai, az anti-diszkriminációs intézményi szervezetrendszerrel kapcsolatos javaslatok és a gondnoksági rendszerrel kapcsolatos fejlesztési javaslatok.

A program keretében anti-diszkriminációs hálózat építése is elkezdődött, mely a régióban működő, a fogyatékos embereknek szolgáltató szervezetek érdekeit védő hálózatokat nemzetközi szinten fogja össze. A partnerszervezetek hazai Kézenfogva Alapítvány (vezető partner), a bolgár Agency for Social Development Vision, az észt EVPIT, a Macedonian Scientific Society for Autism és a romániai DisabNet.

A Common Voice Network programon belül végzett munkának köszönhetően még hatékonyabbá tehető az értelmi fogyatékos, halmozottan fogyatékos és autista emberekkel szembeni diszkriminatív intézkedések kezelése és megelőzése.

Szóljon hozzá!