ZETApress

hírportál

Grúzok a Marriott Hotelben

Irakli GaribashviliGeorgiai befektetési lehetőségekkel ismerkedhettek a kkv-k a Marriott Hotelben. Délután került sor Magyar Nemzeti Kereskedőház szervezésében megvalósult Georgiai?Magyar Üzleti Fórumra. Az eseményt Irakli Garibashvili, Georgia miniszterelnöke személyesen üdvözölte.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház rendezte meg a legújabb, ezúttal Georgiai?Magyar Üzleti Fórumot. Az MNKH szervezésében már korábban elindult sorozat célja, hogy minél több magyar kis- és középvállalkozás közelebbről megismerkedhessen a Kereskedőház által kínált országok üzleti lehetőségeivel, ezáltal pedig elősegítse a további sikeres üzletkötéseket, az ország további gazdasági növekedését.

A Georgiai?Magyar Üzleti Fórumot Kun Gábor, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgató-helyettese nyitotta meg, aki kiemelte: Georgia kiváló üzleti lehetőségekkel rendelkezik, és fontos állomás lehet a magyar vállalkozások szempontjából. A vezérigazgató-helyettes hozzátette: Nem titkolt célunk, hogy még az idei évben kereskedőházi képviseletet hozzunk létre Georgiában, hiszen hagyományosan jó partnere Magyarországnak, a két ország gazdasági kapcsolatai folyamatosan bővülnek. Az együttműködés fontos területei az infrastruktúra-fejlesztés, a mezőgazdaság és a vízgazdálkodás lehetnek.

Ezt követően Dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes beszédére került sor, aki elmondta: A két ország szorosan kötődik egymáshoz politikailag és gazdaságilag egyaránt. A miniszterhelyettes kiemelte továbbá, hogy Georgia kiemelten fontos pillére a Keleti Nyitásnak, ugyanakkor még számos lehetőség kiaknázásra vár, ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy tovább növeljék a kétoldalú kereskedelmi forgalmat. Ezen törekvéseket segíti majd a megnyíló Tbiliszi Kereskedőház is, illetve szintén ezt támogatja a tavaly szeptemberben elindított repülőjárat Budapest és Tbiliszi között.

A magyar fél köszöntői után szólalt fel Irakli Garibashvili, Georgia miniszterelnöke, aki üdvözölte a rendezvényt és kifejezte reményét, hogy minél több üzleti megállapodásra sor kerül majd a jövőben. A köszöntő beszédeket követően a Georgiai Befektetési Ügynökség vezetőjének tolmácsolásában az országban rejlő üzleti lehetőségeket ismertették az érdeklődők számára, illetve bemutatta szolgáltatásait a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint különféle finanszírozási megoldásokat, konstrukciókat kínált az Eximbank.

A 4,5 millió lakosú Georgiáról összességében elmondható, hogy politikailag stabil befektetési célpont, és szintén stabil bankrendszerrel rendelkezik, valamint az elmúlt hat évben folyamatosan nőtt az ország egy főre jutó GDP-je. A magyar kkv-k szempontjából azonban ennél sokkal fontosabb, hogy Georgiában a világon az egyik legalacsonyabb az adóteher: a termékek 80%-ának importja adómentes, az egyik legegyszerűbb az üzletkötés menete, emellett pedig kaput nyithat az ázsiai piacok felé.

Szóljon hozzá!