ZETApress

hírportál

WWF-ből az ENSZ-be

Pásztor JánosMagyar WWF szakember lesz az ENSZ éghajlat-változási főtitkárhelyettese. Ahogyan arról az index.hu is hírt adott vasárnap, a WWF megbízott természetvédelmi igazgatója, Pásztor János Ban Ki Mun ENSZ főtitkár felkérésére február elsejétől az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó főtitkárhelyettese lesz!

Ez a változás egyszerre mérföldkő Pásztor János WWF-nél betöltött szerepében, az ENSZ éghajlatváltozással kapcsolatos stratégiájában, és a nemzetközi természetvédelem jövőjét illető magyar szerepvállalásban ? tudtuk meg Antal Alexától. Ahogyan Marco Lambertini, a WWF Nemzetközi szervezetének főigazgatója elmondta, Pásztor János egy február elején kezdődő, mintegy 11 hónapos periódusban tölti majd be az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó főtitkár helyettesi posztját. Pásztor személyét, stratégiai, illetve szakirányú jogalkotási tapasztalatait az ENSZ főtitkár az év végén esedékes párizsi klímacsúcs szempontjából is kulcsfontosságúnak tekinti.

? Ez a periódus a WWF szervezetén belül is egy kihívásokkal teli időszakot jelent majd, a lehetőségeket mérlegelve mégis úgy gondoljuk, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos nemzetközi kormányközi stratégiaépítés, illetve a konkrét eredményeket célzó párizsi klímacsúcs sikere érdekében Pásztor János munkája elengedhetetlen ? fogalmazott Lambertini. ? A WWF továbbra is teljes körű szerepet vállal az ENSZ éghajlatváltozás-ügyi stratégiájának kiépítésében, és a 2015 utáni globális és regionális jogalkotási folyamatok kidolgozásában ? tette hozzá a főigazgató.

? Izgatottan várom a következő tizenegy hónapot, amelyet ismét az ENSZ-nél töltök. Nem lesz egyszerű a változás, de nagyon érdekes és rendkívül fontos hónapok következnek. Az ENSZ főtitkár politikai munkáját fogom segíteni egy sikeres konszenzus elérésében, valamint az éghajlatváltozással kapcsolatos konkrét lépések létrejöttét támogatom a kormányok, vállalatok, az ENSZ-szervezetek és a civil szektor körében ? mondta el a leendő főtitkárhelyettes.

? Túl korai lenne még arról beszélni, pontosan milyen eredményekre számítok, de annyi biztos: a sikeres konszenzus ott kezdődik, hogy a globális átlaghőmérséklet nem emelkedik több mint két Celsius fokkal ? jelentette ki Pásztor János. Az ipari forradalomkor mért globális átlaghőmérséklethez képest nem szabad, hogy két fok fölé emelkedjen a globális átlaghőmérséklet, ugyanis ha ezt az értéket meghaladjuk, akkor számítanunk kell az éghajlatváltozás katasztrofális és visszafordíthatatlan hatásaira. ? Magyarországnak, mint minden más országnak, csökkentenie kell a kibocsátását, amennyire csak lehetséges! ? tette hozzá a magyar származású szakember. A megbízatását követő terveiről szólva elmondta: A 11 hónap után folytatni kívánom munkámat a WWF nemzetközi szervezeténél.

Pásztor János kinevezése mérföldkőnek számít a nemzetközi természetvédelem jövőjében való magyar szerepvállalás erősödésében is. ? Reméljük, hogy szakértelme és stratégiai tapasztalatai a nemzetközi éghajlat-változási politikát a megfelelő mederbe tereli majd! Emellett bízunk benne, hogy a magyar természetvédelmi intézményrendszer jövőjét illetően is előremutató változások eredője lesz ? mondta Andreas Beckman, a WWF Duna-Kárpátok programirodájának igazgatója, melynek ernyője alatt a WWF Magyarország is működik.

A WWF egyébként az említett párizsi klímacsúcs, vagy más néven COP 21 találkozó eredményeképpen komoly globális együttműködéseket vár. ? A 2020 előtti kibocsátás csökkentési vállalásokat komolyan kell venni, az országok kormányai nem állhatnak meg pusztán az elméleti megállapodásoknál. A kibocsátásnak tetőznie kell még 2020 előtt, különben visszafordíthatatlan, katasztrofális következményekre számíthatunk ? mondta el Vaszkó Csaba, a WWF Magyarország éghajlatváltozás és energia programvezetője. ? A 2020 utáni vállalásokat tekintve főleg a legnagyobb kibocsátó országoknak ? köztük Kínának, az Egyesült Államoknak és Indiának ? kell ambiciózus és valós vállalásokat tenniük, melyeket be is kell tartaniuk. Csak úgy van esélye Földünknek és civilizációnknak, ha ezen vállalások a tudományon, az egyenlőségen, a valóban tiszta megújuló energiaforrásokon és az energiatakarékosságon alapulnak, és hosszú távon tartjuk magunkat hozzájuk ? nyomatékosította a programvezető.

Pásztor János

A közelmúltban a KEH-ben létrehozott magyar Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóság, illetve a hangsúlyosabb magyar szerepvállalás jövőjét is meghatározhatja ez a kinevezés, amit a világ legelismertebb éghajlatváltozás-ügyi szakemberének új pozíciója jelent. Pásztor János mintegy 35 éves tapasztalattal rendelkezik ezen a területen. Tudományos fokozatát a Massachusetts Institute of Technology-n szerezte, ezt követően pedig számos ENSZ munkacsoport éghajlat-változási és energiaügyi munkatársaként dolgozott. A WWF nemzetközi szervezetéhez 2012-ben csatlakozott politikai és tudományos igazgatóként, 2014. májusa óta pedig megbízott természetvédelmi igazgatóként vezette a szervezet munkáját. Csatlakozása előtt Pásztor az ENSZ főtitkárságán belül működő Éghajlat-változási Munkacsoportot vezette, illetve a főtitkár által életre hívott Globális Fenntarthatósági Panel ügyvezető titkára volt.

Szóljon hozzá!