ZETApress

hírportál

Tibor hívja Angélát

Angela MerkelAz MSZP azt várja, hogy Angela Merkel német kancellár budapesti látogatásán félreérthetetlenül jelezze Orbán Viktor miniszterelnöknek: nincs helye a demokratikus európai politikusok közösségében! ? közölte Szanyi Tibor, az ellenzéki párt Európai parlamenti képviselője kora délutáni sajtótájékoztatóján.

Az EP-képviselő tudomása szerint a német kancellárnő február 2-án hétfőn látogat Magyarországra. Az EP-képviselő szerint a világ egyik legbefolyásosabb politikusának azt is jeleznie kell a magyar kormányfőnek, hogy méltatlan a jövő Európai Uniójának alakításában való részvételre és egyúttal a magyar kormány irányítására. Szanyi Tibor további elvárásként fogalmazta meg a kancellár felé azt, hogy az európai integráció iránt elkötelezett, annak jövőjéért kiemelten felelős politikusként a magyar nyilvánosság előtt is adjon hangot kritikus véleményének. Azt kéri Angela Merkeltől, hogy a nyílt és objektív politizálás jegyében találkozzon a magyar demokratikus ellenzék képviselőivel, mindenekelőtt az MSZP vezetőjével!

Az EP-képviselő szerint Angela Merkel látogatása elé a magyar emberek többsége nagy várakozással tekint. Ezt a várakozást az a remény táplálja, hogy ez a nagy formátumú és hatalmú politikus felismeri a történelmi esélyt és a magyar nép mellé áll, hogy az saját erejéből ? Európa támogatásával ? megszabadulhasson az Orbán-rezsim antidemokratikus önkényétől. Szanyi Tibor szerint Angela Merkel ezzel morális és politikai értelemben viszonozhatná Németh Miklós és Horn Gyula a határnyitással kapcsolatos tetteit.

Az ellenzéki politikus elmondta, hogy párt- és gazdasági érdekek diktálta politikai pragmatizmus okán Európa meghatározó tényezői ? köztük kiemelt felelősséggel a német kancellár ? túl régen tolerálják annak a zsarnoknak a dúlását, aki választási csalásokkal és alkotmányos manipulációk sorával került hatalomra, aki egy korrupció által áthatott maffiaállamot épít ki, valamint aki az ellenzéket, a sajtót és a civileket megfélemlíti, az EU-t pedig lenézi, aláássa, gátlástalanul kihasználja.

Szóljon hozzá!