ZETApress

hírportál

Jeruzsálem a Révay utcában

Jeruzsálem életrajzaSimon Sebag Montefiore: Jeruzsálem ? Egy város életrajza című izgalmas elbeszélésében az örökké változó város számos megtestesülése tárul elénk. Aktualitását az idei holokauszt emlékév és a közelgő karácsonyi ünnepkör is meghatározza.

Jeruzsálem az egyetemes város, két nép fővárosa és három vallás szent helye. Birodalmak küzdöttek azért, hogy megszerezzék, itt következik majd be az utolsó ítélet, manapság pedig e csatatéren zajlik a civilizációk összecsapása. Dávid királytól Barack Obamáig, a zsidó vallás, az iszlám és a kereszténység születésétől az izraeli-palesztin konfliktusig e háromezer éves nagyszabású történet a hit, az öldöklés, a fanatizmus és a különböző kultúrák egymás mellett élésének krónikája.

Hogyan lett e távoli, apró település szent várossá, a világ központjává, napjainkra pedig a közel-keleti béke kulcsává? ? Többek között erről is beszélgetett tegnap este 18 órától Veiszer Alinda Kisantal Tamás irodalomtörténésszel, a 720 oldalas kötet fordítójával a Révay utcai Bálint Ház földszinti előadótermében, az Alexandra Kiadó szervezésében. Montefiore az élő, lélegző város történetét mutatja be nekünk. A mű grandiózus, provokatív és kissé talán merész vállalkozás. Minden olvasó élvezettel falja majd az oldalakat, legyen bármelyik vallás hívője, vagy akár ateista. Ellenállhatatlan anyag ? írta róla Alison Rudd a The Times-ban.

Simon Sebag Montefiore 1965-ben született, és a Cambridge-i Egyetemen hallgatott történelmet. Catherine the Great and Potemkin (Nagy Katalin és Patyomkin) című könyvét számos rangos díjra jelölték. Sztálin című műve a British Book Awards szavazáson megkapta az Év történelmi munkája-díjat. Az ifjú Sztálin a Costa Book Awards-en Életrajz-kategóriában győzött, elnyerte az LA Times Magazin Legjobb életrajzi könyv-díját, Franciaországban a politikai életrajzok kategóriájában díjazták, Ausztriában pedig Kreisky-díjjal jutalmazták a politológia témájú könyvek között. Történelmi munkái mellett egy regénye is megjelent Sashenka címmel. Könyveit 35 nyelvre fordították le. Az angol Királyi Irodalmi Társaság tagja. Londonban él feleségével, a regényíró Santa Montefioréval és két gyermekükkel. Magyarul a Sztálin ? A vörös cár udvara (Alexandra Kiadó, 2009.), Az ifjú Sztálin (Alexandra Kiadó, 2011.), valamint a Fekete bárányok ? A történelem leghíresebb gonosztevői (Gabo Könyvkiadó, 2011.) című művei jelentek meg.

Szóljon hozzá!