ZETApress

hírportál

Kkv-ket Dél-Koreába!

Parragh LászlóKoreai üzleti lehetőségekről tárgyaltak a magyar kkv-k pénteken. Mintegy 88 magyar vállalkozás 104 képviselője vett részt a dél-koreai Szöulban a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. által szervezett Magyar?koreai Üzleti Fórumon és az ahhoz kapcsolódó B2B tárgyalásokon. Az eseményen beszédet mondott többek között Orbán Viktor miniszterelnök.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy a Worry Industries autóipari beszállító hamarosan Magyarországon is befektet ? tudtuk meg Árgyellán Edinától. Csütörtökön hajnalban érkezett meg Szöulba a több mint száz fős magyar delegáció, hogy közelebbről megismerkedjenek az országban rejlő lehetőségekkel, annak kultúrájával, és üzleti lehetőségekről tárgyaljanak a koreai cégek vezetőivel. A koreai statisztikai adatok szerint Magyarország a legfontosabb kereskedelmi partnerek listáján a koreai exportot tekintve a 35. az ország importja tekintetében a 61. helyet foglalja el.

A koreai kormányzati és üzleti körök tehát ismerik hazánkat és Közép-Európában fontos gazdasági partnernek tekintik, ebből kifolyólag nyitottak a kapcsolatok bővítésére, további együttműködésekre. A statisztikákat tekintve a magyar kivitel közel 300 millió euró összeget ért el, a főbb exportképes ágazatok a kozmetikai ipar, a gyógyszeripar, valamint az élelmiszeripar. Utóbbi esetében főként a zöldségekre, lekvárra, mézre, gyümölcslére és biotermékekre van kereslet. ? A koreai cégek vezetői rendkívül nyitottak voltak, és számos magyar vállalkozás kapott arra lehetőséget, hogy személyesen mutassa be exportképes termékeit, szolgáltatásait. Azt gondolom, hogy az elmúlt két nap rendkívül hasznos volt minden fél számára ? mondta Kun Gábor, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgató helyettese.

Az üzleti tárgyalásokat követően pénteken délután került sor a Magyar?koreai Üzleti Fórumra, ahol beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, illetve előadást tartott Kun Gábor, az MNKH vezérigazgató-helyettese, Ésik Róbert, a HIPA elnöke és Dr. Parragh László, az MKIK elnöke. Koreai részről felszólalt Han Duck-soo, a KITA elnöke, Yoon Sang-jick ipari, kereskedelmi és energiaügyi miniszter, Myung Joon Kim, a Woory elnöke és Park Jong-ho, a Hankook Tire alelnöke. Szijjártó Péter az eseményen bejelentette, hogy a Woory Industries autóipari beszállítóval megállapodás született, amelynek értelmében a cég a jövőben Magyarországon fektet be.

Szóljon hozzá!