ZETApress

hírportál

Biztos, hogy Navracsics biztos

Navracsics Tibor uniós biztosBékésen ért véget nemzeti ünnepünk. Navracsics Tibor is megnyugodhatott: az Európai Parlament (EP) előző este Strasbourgban megszavazta a Jean-Claude Juncker volt luxemburgi néppárti miniszterelnök által vezetett új Európai Bizottságot, amelyben november elsejétől kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztos lesz.

A jövő szombaton hivatalba lépő EB-be ? amely az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézménye ? a 28 tagállam egy-egy főt jelölt. Navracsics Tibor új magyar EU-biztos 2010-14. között közigazgatási és igazságügyi miniszter, valamint miniszterelnök-helyettes, majd a tavaszi országgyűlési választásokat követően a leköszönő Martonyi János utódaként külgazdasági és külügyminiszter lett. Juncker a nekiszánt felelősségi területek közül az uniós polgárság témáját áttette a görög belügyi uniós biztoshoz, helyette megkapta a sportügyi felelősségi területet is.

A 751 tagú EP-ben 699-en adták le voksukat. Igennel 423-an, nemmel 209-en szavaztak, 67-en pedig tartózkodtak a véleménynyilvánítástól. A Juncker-bizottságot lényegében a jobbközép néppárti, a balközép szociáldemokrata, valamint a liberális frakció együttese szavazta meg. A konzervatívok előre tartózkodást jelentettek be, a radikális baloldaliak és a zöldek pedig közölték, hogy nemmel szavaznak. Az erősen euró-szkeptikus, illetve a kifejezetten unióellenes képviselők értelemszerűen ellene voksoltak, túlságosan föderalistának tartva Juncker elnöki törekvéseit.

Navracsics brüsszeli meghallgatásain végig az ellenzék kereszttüzében volt, s magyar EP-képviselők is ahol lehet, ártottak neki. Szemére hányták, hogy kormánytagként lojális volt a kormányfőhöz, s várták tőle, hogy önkritikát gyakoroljon, tagadja meg múltját, az előző négyéves munkáját. Valljuk meg, furcsa kérés. Erre talán Orbánnak is kellett volna gondolnia már a tavaszi kormányátalakításkor, s nem őt kellett volna Brüsszelbe delegálnia.

Martonyi távozásával megüresedett a külügyi tárcavezető széke, s ide ült át Navracsics. Helyére az IM-be Trócsányi László került haza a párizsi nagyköveti rezidenciáról. Mivel 2007-től 2010-ig alkotmánybíró volt, a négyéves külügyi munka után az igazságügyi sem jelenthetett újdonságot. Már kérdés, miért nem a KKM-be hívták Martonyi helyére, s miért nem maradt Navracsics az igazságügyi miniszter? Több miniszter is a helyén maradt, miért kellett épp itt váltani?

Navracsics végkielégítést kap Orbántól a brüsszeli hellyel, írta már jelölésekor az ellenzéki sajtó, pedig 48 évesen Trócsányinál tíz évvel fiatalabb. Nem kellett volna inkább őt itthon tartani, s a külügyi gyakorlattal rendelkező Trócsányit Brüsszelbe küldeni? Az elmúlt pár hónapban úgyis Szijjártó Péter intézte államtitkárként, miniszterhelyettesként a KKM ügyeit, így Trócsányi nyugodtan készülhetett volna külgazdasági és külügyminiszterként az uniós biztosi munkára. S mivel ő nem volt tagja a 2010-14-es Orbán-kormánynak ? párizsi nagykövetként sem vett részt a kormánydöntésekben ? az ellenzék sem tudott volna bármit is a szemére vetni.

A tavaszi kormányátalakításkor Navracsics több munkatársát vitte magával a KIM-ből a KKM-be, akiket most Szijjártó megörökölt. Ők valószínűleg itthon maradnak a tárcánál, az ő sorsukat a minisztercsere sem befolyásolja, hiszen eddig is együtt dolgoztak. A gondot inkább az okozhatja, hogy Veszprémben időközi választást kell kiírni, mivel Navracsicsnek le kell mondania parlamenti mandátumáról. A közép-dunántúli megyeszékhelyen az ellenzék jelöltje is győzhet, s ezzel megszűnhet a Fidesz-KDNP kétharmada. Trócsányi jelölésekor ez nem történhetne meg, ő nem volt képviselő, nem kéne a helyére újat választani. Nem kellett volna erre is gondolnia a pártvezér-kormányfőnek?

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Újpesten kétharmad a tét | ZETApress
  2. Kész kiütés Veszprémben | ZETApress

Szóljon hozzá!