ZETApress

hírportál

Világmárkákat szorított ki ?56. a Times Square-ről

Októberben világsztárokat és világmárkákat szorít ki a Times Square-ről az 1956-os forradalom 50. évfordulója. A Broadway és az 50. utca sarkán két óriásplakát a 20. századi magyar történelem egyik legviharosabb pár napját ábrázolja szubjektíven, hitelesen és egyben újszerűen. A korabeli fotókból készült reklámfelületek a kasszasikerre ácsingózó mozifilmek megszokott helyén most azt hirdetik napi hetvenezer járókelőnek, hogy a mi forradalmunk nem a mozivásznon játszódott. A kampányt jegyző New York-i Magyar Kulturális Intézet kettős célt tűzött ki az évforduló köré szervezett eseményekkel: a figyelemfelkeltésen túl az ország tengerentúli imázsát is javítani szeretnék.

A hirdetési műfaj nem olcsó az amerikai nagyvárosban, különösen egy ilyen frekventált helyszínen. A Kulturális Intézet hosszas ártárgyalásokat folytatott amerikai és magyar partnerekkel, míg az 56-os forradalom betört a Times Square-re. Magyarországról érkezett az anyagi támogatás jelentős része: a kulturális tárca állta a költségek oroszlán részét, és a Főváros is hozzá járult a plakát kihelyezéséhez. A Nagy Alma kereskedelmi felületeinek értékesítésével foglalkozó Van Wagner cég végül 35 százalékot engedett a felület árából így támogatva az Intézet újszerű elképzelését a történelmi évforduló tömegreklámozásáról. A társaság a felületekért fizetett százezer dollár mellett egy új referenciamunkával is gazdagodott. Az ?56-os Intézettől kapott képanyag, valamint magyar ? amerikai közös kreatív munka kellett ahhoz, hogy a New York-i közönségre hangolják az ?56-os forradalmárok történetét.

Forradalmi eseménysorozattal építi az országimázst a New York-i Magyar Kulturális Intézet

Orsós László Jakab, az Intézet igazgatója elmondta, hogy az egyik plakát szlogenje: Our revolution was not a movie arra hívja fel az amerikaiak figyelmét, hogy ez nem egy mozifilm promóciója, hanem egy nép történelme a maga valóságával, intimitásával és sok százezer ember szubjektív történetével. A másik plakát az Intézet által létrehozott informatív website-ra kalauzolja a járókelőket. Az angol nyelvű honlapon tanulmányokhoz, háttér információkhoz és korabeli felvételekhez juthatnak hozzá azok, akiknek az érdeklődését felkeltett a forradalmi plakát.

A történelmünket és kulturális identitásunkat is magába foglaló ország imázs itteni megítélése szempontjából óriási jelentősége van annak, hogy ?56-ot sikerült beékelnünk világmárkák harsány hirdetései közé. Mi ezzel a módszerrel azonban nem vásárlásra ösztönözzük a helyi közönséget, hanem arra, hogy ismerjenek meg minket, magyarokat, tette hozzá az Intézet igazgatója. A törekvés sikeresnek bizonyult, hiszen az amerikai közvélekedést leginkább formáló sajtóorgánumok ? a New York Times-tól a Reutersen át az Internatinal Herald Tribune-ig ? folyamatosan beszámolnak az évfordulós plakát kampányról.

Az 1956-os évfordulóval azért foglalkozik kiemelten a New York-i Magyar Kulturális Intézet, mert a globális politika színterén is elhíresült forradalom mentén a sokszínű és progresszív magyar kulturális és szellemi életet népszerűsítheti. Ezért nem csak óriásplakáton hirdetik a jubileumot, hanem az amerikai közönségre szabott, különböző korú és érdeklődésű embereket, megcélzó eseménysorozatot is szerveztek köré. Október elején három Utazó Tudós járta be a keleti part egyetemeit. Charles Gáti, Békés Csaba és Szakolczai Attila történészek az ?56-os eseményekről beszéltek az amerikai diákoknak.

Fiatal és idősebb generációnak egyaránt szól az a filmfesztivál, amelyen a forradalom óta felnőtt mozgóképes generációk mutatkoznak be három kategóriában. Az október 27-től november 16-ig tartó vetítéseken az Emlékezés ?56-ra kategóriában a felkelést ábrázolják különböző szemszögből. Emellett hét filmmel tisztelegnek Jancsó Miklós munkássága előtt, és fiatal magyar rendezők is debütálnak az amerikai közönség előtt.

Szóljon hozzá!