ZETApress

hírportál

Segítség az elszenvedőknek

Róna PéterAz LMP ingyenes jogi segítséget nyújt a szlovák nyelvtörvény elszenvedőinek. A Lehet Más a Politika (LMP) a Fővárosi Bíróságnál kéri a Magyar Nyelvért és Kultúráért Alapítvány nyilvántartásba vételét. Az alapítvány fő célja, hogy ingyenes jogi segítséget nyújtson minden szlovák állampolgárnak, akit a közelmúltban a szlovák parlament által elfogadott nyelvtörvény miatt hátrányos megkülönböztetés ér. Az alapítvány kuratóriumának elnöke Róna Péter közgazdász.

Az LMP meggyőződése, hogy a XXI. század Európai Uniójában nem lehet kérdés, hogy a tagállamok betartják-e az unió Alapjogi Chartájának a megkülönböztetés tilalmáról illetve a kulturális, vallási és nyelvi sokféleségről szóló passzusait. A párt elfogadhatatlannak tartja, hogy bármely ország nyíltan szembemenjen a közösség alapértékeivel. Úgy gondoljuk, hogy ahogyan nem érhet senkit hátrányos megkülönböztetés származása, vallása vagy szexuális orientációja miatt, úgy elfogadhatatlan az is, hogy etnikai hovatartozásából eredően az anyanyelvhasználat miatt bárkit büntessenek.

Amennyiben az úgynevezett nyelvtörvény hatályba lép, az LMP nem fogadja el a kialakult jogi helyzetet, azaz nem vállalja át a kirótt büntetéseket, hanem az alapítványon keresztül a szlovák bírósághoz fordul. Ha a szlovákiai jogorvoslat nem jár kellő eredménnyel, a párt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a törvény a magyar kisebbségre vonatkozó hátrányos passzusait visszavonják.

Az LMP elvárja, hogy az Unió és az EBESZ a jelenleginél határozottabban követelje az Alapjogi Chartában foglaltak megvalósulását, és ne olyan részletekbe merüljön, hogy a törvényben elfogadhatóan van-e pontosítva a kiszabható bírság mértéke. A magyar diplomáciától szintén azt várjuk, hogy a regisztráción és egyéb látszatintézkedésnek tűnő lépésen túl valóban hatékonyan lépjen föl a határon túli magyar kisebbségek kulturális- és nyelvi autonómiatörekvéseinek megvalósulásáért.

Bár az LMP szerint örvendetes, hogy a két ország között végre hosszú idő után hivatalosan is megindult egy párbeszéd, azonban kevésnek tartjuk a két miniszterelnök találkozója után született, 11 pontból álló megegyezést, amely a hosszú távú kapcsolatok javítására koncentrál. Gondolunk itt például arra, hogy közös sportesemények szervezése mit sem ér, ha ott az egyik fél nem szólalhat meg az anyanyelvén, mert olyan településen szerveződött az esemény, ahol 20%-nál kisebb a magyar lakosok aránya.

Ezek a tervek rövidtávon nem segítenek azokon, akikre akár ötezer eurós büntetést is kiszabhatnak azért, mert a meccsen azt mondták, hogy focipálya, és nem azt, hogy futbalové ihrisko. A most létrehozott alapítvány munkáját Szlovákiában működő emberi jogi szervezetek is segítik majd. A szervezet számít a Szlovákiában élő magyarokkal szolidaritást vállaló magyar állampolgárok anyagi támogatására. Az alapítvány bankszámlaszáma hamarosan megtalálható lesz az LMP honlapján.

Szóljon hozzá!