ZETApress

hírportál

Fehér fakereszt a síron

Ted KennedyTegnap este az amerikai főváros melletti Arlingtoni Nemzeti Sírkertben, két bátyjának ? John F. K. elnöknek és Robert K. igazságügy-miniszternek ? a sírhelye közelében eltemették Edward Kennedyt, aki az amerikai kongresszus felsőházának harmadik leghosszabb ideig, 47 évig szolgáló tagja volt, 77 évet élt ? írta Szarvas István.

Az alkonyatkor tartott zártkörű szertartáson csak a család 15 tagja és néhány meghívott, köztük Joe Biden alelnök és felesége vett részt. A szenátor sírjánál egy fehér tölgyfakereszt áll és egy fehér márványlapon a felirat: Edward Moore Kennedy 1932-2009. Az egész arlingtoni katonai temetőben csak két helyen, Robert és Edward Kennedy sírjánál áll egyszerű fehér fakereszt, máshol kőből készült sírjelek emelkednek.

Ted Kennedy a szenátus oroszlánja volt, akinek több mint 300 törvény köthető a nevéhez ? mondta a gyász-szertartatáson Barack Obama amerikai elnök, ahonnan a négy életben levő volt elnök közül csak az idősebb Bush hiányzott.

Obama hangsúlyozta, egy olyan kor szülötte volt, amikor a politika öröme és emelkedettsége még megakadályozta azt, hogy a pártok és világnézetek közötti különbségek gátolják az együttműködést és a kölcsönös tiszteletet, amikor az ellenfelek még hazafiaknak tekintették egymást. ? Ted Kennedy így vált korunk legnagyobb törvényhozójává ? mondta az elnök, aki Massachussets állambeli családi vakációját megszakítva utazott el a first ladyvel a bostoni szertartásra. Már korábban elrendelte, hogy vasárnap napnyugtáig félárbocra eresztve lobogjon az amerikai zászló a Fehér Házon és a kormányzati épületeken. Kennedy a Szenátusban 2005-ben szárnyai alá vette, tanácsokkal látta el, és az elnökválasztási kampányban korán mögé állt. Segítette Obamát a jelöltségért folyó küzdelemben.

Pénteken este a John F. Kennedy Könyvtárban két párti megemlékezést tartottak, amelyen beszédet mondott John McCain arizonai republikánus és John Kerry massachusettsi demokrata szenátor, Joe Biden alelnök és Caroline Kennedy Schlossberg, John F. Kennedy néhai elnök lánya.

Szóljon hozzá!