ZETApress

hírportál

20 ESSCA-év Budapesten

ESSCAAz ESSCA (École Supérieure des Sciences Commerciales d?Angers) egy világra nyitott iskola. Nemzetközi sikertörténet a felsőoktatásban! Fennállásának 20. évfordulóját konferenciával és állófogadással ünnepelte tegnap este az ESSCA budapesti kirendeltsége, mely a Corvinus Egyetem szomszédságában található.

Az 1. szekció témája az oktatás volt a kelet-közép-európai országokban. Előadói Prof. Dr. Török Ádám, az MTA rendes tagja, Hervé Ferrage, a Francia Intézet igazgatója, Régis Haudecoeur, a budapesti Gustave Eiffel francia gimnázium igazgatója és Dr. Zilahy Gyula, a BCE GK tudományos és nemzetközi dékánhelyettese volt. Az angol nyelvű előadásokat csak franciára fordították, magyarra viszont nem.

A 2. szekció témája a gazdasági és pénzügyi krízis hatása volt az európai országokra. Előadói Ducrot Ágnes, a Francia-Magyar Kereskedelmi Kamara igazgatója, Cristophe Gourlet, a SANOFI regionális igazgatója, Dr. Matura Tamás, az ESSCA Magyarország professzora és Pröhle Gergely, EU kétoldali kapcsolatokért, sajtóért és kulturális diplomáciáért felelős államtitkár-helyettes volt. A zárófogadás előtt Catherine Leblanc, az ESSCA csoport főigazgatója, az ESSCA Magyarország Alapítvány elnöke és Roland Garharague, Franciaország budapesti nagykövete köszöntötte a megjelenteket.

Az ESSCA Franciaország egyik első számú felsőoktatási intézménye, mely több mint százéves hagyománnyal büszkélkedhet. Az iskolát 1909-ben alapították Angers városában, ma pedig már négy campus áll a nívós oktatás szolgálatában: Angersben, Párizsban, Sanghajban és Budapesten. Az ESSCA nemzetközi programjaival olyan, a világra nyitott diákokat képez, akik a világ minden tájáról érkeznek. A vállalatoknak nyújtott képzéseivel európai vállalatok munkatársait segíti abban, hogy felkészüljenek a bővülő Európa és a globalizáció kihívásaira. Az ESSCA diákjai számára, akik a tanulmányaik során a harmadik évben kötelező jelleggel eltöltenek egy szemesztert külföldön, illetve a negyedik évük során ismét külföldre mehetnek hat hónapra, a magyarországi részképzés lehetővé vált.

A diákok egy, vagy két szemesztert tölthetnek az iskola budapesti kirendeltségén, illetve ezt kiegészítendően szakmai gyakorlaton is részt vehetnek a kelet-közép-európai régióban. Az ESSCA húszéves magyarországi jelenléte során, a világ minden tájáról érkező diákokon kívül több mint 1500 közép-európai és magyar diákot képzett. Többségük jelenleg a kereskedelem, vagy a menedzsment területén vezető pozíciót tölt be.

Hallgatók

Az ESSCA Magyarország Alapítvány hallgatói egyfelől az anyaintézmény francia hallgatói, másfelől pedig a 168 partnerintézmény diákjai. A hallgatók az összes kontinensről érkeznek, így biztosítva az oktatás igazi nemzetközi jellegét. Egy-egy csoportban, vagy kurzuson tizenöt-húszféle nemzetiségű diák van jelen, amely az oktatás multikulturális jellege mellett azzal az előnnyel is jár a hallgatók számára, hogy megteremthetik a nemzeti szociális és szakmai hálózatuk alapjait. Az itt szövődő barátságok és szakmai együttműködések folytatásáról és megszilárdulásáról a volt diákok levelei és üzenetei tanúskodnak.

Nem ritka, hogy a hallgatók megszeretve az oktatás jellegét és stílusát meghosszabbítják az ESSCA Magyarországnál töltött időtartamukat, vagy az ESSCA anyaintézményénél, vagy egy másik kirendeltségénél folytatják a tanulmányukat. Sok esetben a tanulmányi félévük után szakmai gyakorlat céljával maradnak Magyarországon a hallgatók és nem kevés azon volt hallgató száma sem, akik Magyarországon vállaltak munkát a tanulmányuk befejezése után. Az ESSCA minden évben öt ösztöndíjat ajánl fel kiváló magyar hallgatók számára, akik az iskola mester szintű képzésében tandíjmentesen vehetnek részt.

Az ESSCA számokban

Az ESSCA Magyarország Alapítványnál évente mintegy kétszázötven-háromszáz diák tanul. Nemzetközi hálózatában 47 ország 168 partnerintézménye található. 75 állandó professzort foglalkoztat. 470 meghívott előadóval és nemzetközi szakértővel dolgozik együtt. 2500 vállalattal alakított ki partnerkapcsolatot. 11700 tagot számláló volt-diák hálózatot működtet, melyek közül hétezer ? Franciaországban, vagy külföldön élő ? tag aktívan részt vesz az iskola életében. A végzett hallgatók 96%-a 4 hónapon belül állást talál, és 93%-a elégedett megszerzett pozíciójával. Az ESSCA Magyarország Alapítványnál oktatók ? az iskola csapatához tartozó oktatók mellett ? vagy az iskola anyaintézményének oktatói, vagy más oktatási intézmény professzorai, vagy vállalati vezetők. Nemzetiségüket tekintve az oktatók mintegy fele magyar, másik fele pedig külföldi állampolgár.

Szóljon hozzá!