ZETApress

hírportál

Nem kell náci-tüntetés!

Rudolf HessSólyom László köztársasági elnök felháborodással értesült arról, hogy hazai és külföldi neonáci szervezetek Magyarországon terveznek megemlékezést tartani Rudolf Hess, a háborús bűnök miatt elítélt náci vezető halálának évfordulóján.

Az államfő határozott álláspontja szerint Magyarországon nem kívánatos a neonáci rendezvény. Sólyom László bízik abban, hogy a náci ideológia éltetését és egy háborús bűnös ünneplését a magyar közélet elutasítja és kiveti magából.

Köztársasági elnökünk táviratban fejezte ki részvétét Ivan Gašparovič úrnak, a Szlovák Köztársaság elnökének a Nyitrabányán történt, több halálos áldozatot követelő bányaszerencsétlenség miatt ? tudatta az államfő Sajtóirodája.

Bajnai Gordon is részvéttáviratot küldött szlovák kollégájának a nyitrabányai bányaszerencsétlenség kapcsán: Tisztelt Miniszterelnök Úr! Mély megrendüléssel értesültem a nyitrabányai (Handlová) barnaszénbányában bekövetkezett szerencsétlenségről. A bányászok értelmetlen halála okozta leírhatatlan fájdalom mindannyiunk szívébe beköltözött.

A Magyar Köztársaság kormánya és a magam nevében kérem, engedje meg, hogy legmélyebb részvétemet tolmácsoljam a tragédia kapcsán, és biztosítsam, hogy fájdalmukban osztozik a teljes magyar nép. Őszinte szomorúsággal gondolok Önökre ebben a nehéz pillanatban, és kérem, adja át együttérzésemet az áldozatok hozzátartozóinak és az egész szlovák nemzetnek. Őszinte részvéttel: Bajnai Gordon, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke.

Szóljon hozzá!