ZETApress

hírportál

Több száz új faj a Himalája keleti részén

PrawnA WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet legújabb tanulmánya szerint a közelmúltban több mint 350, a régióban azelőtt ismeretlen fajt fedeztek fel Kelet-Himalájában. A felbecsülhetetlen értékű biológiai kincset azonban súlyosan veszélyezteti a klímaváltozás.

A WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet a Kelet-Himalája ? Ahol a világok összeérnek (The Eastern Himalayas ? Where Worlds Collide) című tanulmányában az 1998-2008 közötti kutatási időszak eredményeit mutatja be. A kutatások Bhutan, Észak-kelet India és Mianmar északi részén, valamint Kína tibeti régiójának déli területén folyt. A Himalája keleti fele jellemzően nehezen megközelíthető terület, sok az elszigetelt élőhely, ezért a biológiai feltérképezés hosszú időt vesz igénybe, és máig nem fejeződött be.

Az egy évtizedes kutatás során a szakemberek több mint 350 új fajt regisztráltak ezen a területen. Az eddig nem ismert fajok közé tartozik 242 növény, 61 gerinctelen, 14 édesvízi hal, 16 kétéltű, 16 hüllő, két madár és két emlős.

A kutatók rámutattak, hogy az Észak-Mianmarban élő putaoi muntjákszarvas (Muntiacus putaoensis) a világ legkisebb és legősibb szarvasfaja. Az állatról korábban úgy gondolták, hogy egy másik faj fiatal egyede, de a DNS tesztek azt igazolták, hogy egy különálló fajba tartozik. 60-80 cm magas, és összesen 11 kg körüli testtömeggel rendelkezik. Rátaláltak a területen a 2005-ben felfedezett arunácsali makákóra is, mely nem csak a régió, de egyben a tudomány számára is teljesen új felfedezés. Ez a világ eddig ismert legmagasabban élő makákója ? a tengerszint feletti 1600 és 3500 méter magasságban fordul elő.

SnakeA Himalája teljes területén tudomásunk szerint eddig megközelítőleg tízezer faj él, többek között körülbelül 300 emlős, ezer madár és 300 édesvízi hal. A világ összes növényének harmada és a gerinctelenek 40%-a itt él. Itt található a kihalás szélén álló bengáli tigris egyik utolsó élőhelye, és itt él a szintén veszélyeztetett indiai orrszarvú is.

Ez a hatalmas jelentőségű felfedezés rámutat arra, hogy a Himalája keleti része egyike a világ természeti kincsekben leggazdagabb területeinek. Különös figyelmet kell tehát arra fordítani, hogy a most felfedezett értékeket megőrizzük. Sajnos a Himalája egyike azoknak a helyeknek, ahol a klímaváltozás hatásait már észlelhetjük ? mondja Balogh Alexandra, a WWF Magyarország sajtószóvivője.

A klímaváltozás mellett a nem fenntartható gazdálkodás, az erdőirtás, a túllegeltetés, a veszélyeztetett fajokkal történő illegális kereskedelem és az édesvízzel való felelőtlen gazdálkodás és a szennyezés veszélyezteti a Himalája élővilágát. Az angol nyelvű tanulmány innen letölthető.

Élő Himalája

A WWF kezdeményezése azért jött létre, hogy a Himalájában található természeti kincseket megóvjuk. A természetvédelmi szervezet olyan fenntartható gazdasági megoldásokat javasol, melyek nem károsítják a környezetet. A WWF együttműködik a helyi településekkel, a kormánnyal és a gazdasági szereplőkkel annak érdekében, hogy az élőhelyek fennmaradjanak ezen a területen.

Az egyik felfedezés egy különleges érdekesség. Egy százmillió éves gekkófosszíliát találtak a Hukawng-völgyben, Mianmar északi területén, ami a legrégebbi gekkómaradvány, melyről a kutatók eddig tudomást szereztek. A 353 fajból Bhutánban 21, Indiában 144, Mianmarban 15, Nepálban 93 és Kína tibeti régiójában 90 fajt fedeztek fel (bizonyos fajok több országban is fellelhetők).

Szóljon hozzá!