ZETApress

hírportál

Kínaiak a Sóházban

Li GangA VOSZ-szal tárgyalt a CCPIT szecsuáni delegációja. Czomba Csaba, a VOSZ társelnöke, egyben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke és Lőrincze Péter, a VOSZ elnökének főtanácsadója fogadta a Mr. Li Gang, a Kínai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési Tanács (CCPIT) szecsuáni elnöke által vezetett delegációt.

A délelőtti megbeszélésen, a Váci úti Sóház Marketing-termében bemutatkozott Szecsuán tartomány, felvázolták a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Szecsuán tartomány együttműködését, valamint beruházási lehetőségeit. A találkozó keretében Vadnai Gábor főtitkár előadásában bemutatkozott a Magyar Gépipari és Energetikai Országos Szövetség is. A tanácskozáson Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke is részt vett.

A Kínai Népköztársaság miniszterelnöke 2011-es magyarországi látogatását követően kezdte meg a VOSZ pekingi partnerszervezetével, a Kínai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési Tanáccsal a magyar megyék és a kínai tartományok testvérkapcsolatainak újraszervezését. Ilyen kapcsolatok természetesen korábban is léteztek, sokszor azonban az események formálissá váltak és gyakran hiányzott a kapcsolatok gazdasági tartalma.

Az új helyzetben fontosnak tartották, hogy olyan megyék és tartományok ismerkedhessenek meg egymással, amelyekben a kölcsönös üzleti érdek megteremthető. Az együttműködésnek négy oszlopa van: a két politikai pillért a megyei közgyűlések (esetleg kormányhivatalok) illetve kínai oldalon a kormányzó hivatala (esetleg a tartományi népi gyűlés) jelenti. Üzleti oldalon pedig a VOSZ megyei szervezete, illetve kínai oldalon a Tanács tartományi alközpontja játszik szerepet.

2011 nyarán a VOSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete és a Tanács Szecsuán tartományi központja írtak alá együttműködési megállapodást. A felek megállapították, hogy az üzleti együttműködés egyik legfontosabb területe az élelmiszeripar, összhangban Kína 12. fejlesztési tervének azon célkitűzésével, hogy a növekedés motorja nem a régi mértékben az export, hanem a belső fogyasztás legyen. Mindez piacot teremt a magyar fogyasztási cikkeknek Közép-Kínában, egy olyan régióban, ahol korábban exportőreink csak ritkán jelentek meg. Versenyképes lehet viszont a magyar élelmiszer feldolgozási technológia, amelynek segítségével az Európai Unió élelmiszerbiztonsági követelményeinek megfelelő áruk állíthatóak elő. A kínai Tanács szecsuáni központja elnökének látogatása ezen törekvések megvalósítását szolgálja.

Szóljon hozzá!