ZETApress

hírportál

Leszerepelt fővárosunk

PárizsBudapest az utolsó harmadban van a városok rangsorában ? derült ki egy felmérésből. Az általános városmárka-lista élén Párizs áll, amelyet Sydney, London, Róma és New York követ. Budapest a harmadik harmadban a 38. helyet foglalja el ? tudtuk meg a Gfk Roper Public Affairs Media, a Gfk Custom Researh North Amerika egyik diviziója által végzett minapi Anholt-Gfk Roper City Brands IndexSM (CBI) jelentésből, amely a fogyasztók ötven nagyvárosról kialakított felfogását és azokról alkotott képét összegzi.

Az index az egyes városokról a világban kialakult képet méri, amely befolyásolja az emberek döntését arról, hol éljenek hol dolgozzanak és hol nyaraljanak. Különösen a mai bizonytalan gazdasági környezetben érdemes közelebbről megvizsgálni azokat az érveket és véleményeket, amelyek alapján a vállalatok ezen nagyvárosok mellett, vagy éppen ellen döntenek.

Az index egy globális felmérésen alapul, amely során húsz jelentős fejlett és fejlődő országban megkérdezték a válaszadókat, hogy értékeljék, mennyire értenek egyet az ötven nagyvárosra vonatkozó állításokkal. A rangsor végül úgy alakult ki, hogy a városok pontszámait átlagolták az index hat kategóriában. Jelenlét (a város ismertsége és globális tevékenységéről kialakult kép) fontosabb városjellemzők (tisztaság, városkép és klíma), lakhatási elő-feltételek (elérhető árú lakhatás és közszolgáltatások minősége) emberek (barátságos emberek, személyes találkozások és kulturális sokszínűség), városi élet (érdekes események, tevékenységek és életstílusok) potenciális lehetőségek (az a lehetőség, hogy az adott hely alkalmas, üzleti tevékenységhez, munkakereséshez és iskolába járáshoz).

Az indexet alkotó hat kategóriából háromban Sydney került az első helyre, míg Párizs nagy előnye Sydney-vel szemben a jelenlét és a városi dimenziókban az, ami az összesítésben a vezető helyre jutatja. Budapest a legjobb eredményt a fontosabb városjellemzők kategóriában érte el, a 28. helyen végzett. Amellett, hogy fővárosunk vonzerejét kedvezően ítélték meg a válaszadók, Budapest az egyike a legkevésbé ismert városoknak. Ebből a szempontból csak a 41. helyet foglalja el ? tudtuk meg Szarvas Istvántól.

Szóljon hozzá!