ZETApress

hírportál

Aquaprofit Zrt. és Shenzhen

MegállapodásEgyedülálló környezetvédelmi és vízgazdálkodási megállapodást írt alá kedden a magyar Aquaprofit Zrt. és a kínai Shenzheni Környezetvédelmi Műszaki Központ ? jelentette be Udud Péter, az Aquaprofit Zrt. vezérigazgatója.

Az aláíró felek Kína legnagyobb környezetvédelmi és vízgazdálkodási tanácsadó cégét építik fel 5 év alatt. Az együttműködés főbb területei a vízminőség-javítás, lakossági vízellátás, ásványvíz palackozás, vízbázis-védelem, környezetvédelmi nagyberuházások, megújuló energiák hasznosítása. A mostani aláírást mintegy két éves tárgyalássorozat előzte meg. Az együttműködés keretében létrejövő közös vállalat 50-50 százalékos tulajdonosi aránnyal kerül hamarosan bejegyzésre.

Az üzletben részt vevő Aquaprofit Zrt. Magyarország egyik legnagyobb ? száz százalékban magyar tulajdonú – környezetvédelmi és vízgazdálkodási tanácsadó cége. A kínai vállalat tulajdonosa pedig a 12 millió lakosú Shenzen város önkormányzata. Shenzen vezetése kiemelten fontosnak tartja a gyors népesség- és ipari növekedés okozta környezeti problémák kezelését, amit jól mutat, hogy az elmúlt években több milliárd eurót fordítottak környezetvédelemre, s ez a folyamat a közeli jövőben tovább erősödik.

Nagy jelentőségű magyar-kínai környezetvédelmi megállapodás

A kínai nagyberuházásokat eddig elsősorban a gazdasági és műszaki szempontok alakították, a jövőben a környezetvédelem is nagy hangsúlyt kap, olyannyira, hogy Kínában a tervek szerint 2015-ig több pénzt fognak környezetvédelemre fordítani, mint Európában. Az Aquaprofit Zrt. hazánkban és több európai országban is olyan volumenű nagyberuházások tervezését végzi, mint a Kis-Balaton vízvédelmi rendszere, a Duna árvízvédelmi- és hajózhatósági problémáit megoldó nagyprojektek, de említhetnénk Európa legnagyobb vízminőség-javító programját is, amit mintegy 500 település érintettségével terveznek.

A most aláírt egyezmény nem csak az Aquaprofit Zrt, de egész Magyarország számára is hatalmas lehetőség, hisz Kína a világ legdinamikusabban fejlődő megagazdasága, ahol már bejelentették a gazdasági válságon való túljutást is. Egy ilyen ország olyan mértékű tudás és technológiai transzfert képes felszippantani, amely az egész hazai környezetipar számára új távlatokat nyithat ? értékelte a megállapodást Nádasi Tamás, az Aquaprofit Zrt. helyszínen tartózkodó elnöke.

A környezetvédelmi városmodell és ?Nations in bloom? ENSZ-díjas Shenzhen a ?nemzetközi parkváros? státusát élvezi. Terveik között szerepel egy környezetbarát nemzetközi akropolisz létrehozása, hogy 2030-ra Shenzhen a gazdasági növekedés és a környezetvédelem területén is világ példaképe legyen. A közös vállalat küldetése éppen az, hogy ebben a célban magyar tudással és szolgáltatásokkal támogassa Kína nagy-ívű fejlesztési elképzeléseit ? mondta el az elnök.

Szóljon hozzá!