ZETApress

hírportál

A KLM az űrbe vár

ŰrsétaMindenkire vár egy hely az űrben! Helyed van az űrben ? csapj le rá! ? címmel indított világraszóló kampányt a KLM. A holland légitársaság így népszerűsíti a polgári űrrepülést, amelyhez kapcsolódó fejlesztéseket kiemelten támogat, és amelynek versenyébe úttörőként, az elsők közt kíván beszállni ? tudtuk meg Jani Kingától.

Az egyedi szolgáltatást a társaság szuborbitális repülési együttműködésben az SXC-vel (Space Experience Curaçao) jövő újévtől fogja bevezetni. A kampányhoz kapcsolódó játéknak köszönhetően egy szerencsésnek exkluzív űr-élményben lehet része. Április 22-én, jövő hétfőn a KLM egy speciális hőlégballont enged fel Amerikában, a Nevada-i sivatagban. A ballonra kamerák és a legmodernebb GPS lesznek felszerelve, hogy a lehető legrészletesebben követni tudják a ballon útját az űr felé. A fizika törvényei értelmében, ahogy közeledik az űrhöz, a ballon a nyomáskülönbségtől kitágul és szétdurran, a rászerelt eszközök pedig egy ejtőernyővel landolnak majd a Földön.

Aki szeretne a KLM első űr-utasai közt lenni, annak nem kell mást tennie, mint a több nyelven működő, gyönyörű grafikával elkészített KLM.com/space weboldalon április 22-ig megtippelni, hogy a ballon meddig emelkedik és hova érkezik vissza a rakománya… A legpontosabb tippelő nyereménye egy kétszemélyes út a Holland Antillákon található Curaçaora, szállás luxus körülmények közt és a főnyeremény: egyszemélyes űrséta az SXC Lynx fedélzetén.

Ben Droste, az SXC alapítója és a Holland Királyi Légierő vezérkari főnöke az űrrepülés kapcsán korábban így fogalmazott: Ez a projekt tökéletesen illik a VOC fémjelezte hagyományunkba (Vereenigde Oostindische Compagnie ? Holland Kelet-indiai Társaság). A hollandok sikeresen átkeltek a világ tengerein, úttörő szerepet játszottak a hosszútávú légijáratok terén, és most a világűrt tűztük ki célul ? utalva a hollandok öt évszázados felfedezői és vállalkozói szellemére.

A tervek szerint az űrrepülések 30 percet vesznek majd igénybe, a Lynx saját kifutópályáról száll fel és oda is érkezik vissza, hajtóművét kerozinnal és folyékony oxigénnel működő, újrahasznosítható rakéták alkotják. A pilóta mellett egy utas szállítását teszik lehetővé 100 kilométeres magasságba. Egy gép naponta négyszer szállhat fel. A KLM játéka elindult, április 22-ig mindenki előtt nyitott a lehetőség egy életre szóló élmény megnyerésére?

Szóljon hozzá!