ZETApress

hírportál

Benedek pápa iratai

oszentsege XVI. benedek titkos irataiEgy a Vatikán falain belül dolgozó Maria álnevű informátor által kijuttatott több száz pápai irat, levél képezi annak a 376 oldalas könyvnek az alapját, amely Őszentsége XVI. Benedek titkos iratai címmel a héten jelenik meg az Alexandra Kiadócsoporthoz tartozó Art Nouveau Kiadónál ? tudtuk meg Jusztinger Brigittától.

Gianluigi Nuzzi, a vatikáni IOR Bank botrányával foglalkozó Vatikán Rt. szerzője most azokra a történetekre koncentrál, amelyek manapság megosztják az egyházat, s amelyek összefüggésben állnak az olasz belpolitikával. A könyv számos kényes, rejtegetett ügyet tárgyal, amelyekben így vagy úgy, de vatikáni szálak is vannak. Kétes eredetű adományok, protekciókérések, Berlusconi szexbotrányai, a pedofil-ügyek egyházi elhallgatása, személyi intrikák, titkosszolgálati követések, egyes püspökök mértéktelensége a világ legkülönbözőbb pontjain.

A legnagyobb hatalmú kisállam belső világa, az egyházi kamarillapolitika titkai egy thriller izgalmasságával megírt könyvben, amelynek XVI. Benedek lemondása és ezzel együtt a tegnapi pápaválasztás ad igazi aktualitást. Szent műhelytitkok XVI. Benedek legbizalmasabb emberétől, aki pápai főkomornyikként elindította a lavinát, átadva mindazon titkos iratokat e könyv szerzőjének, melyek napvilágra kerülése beláthatatlan változásokat hozhat a katolikus egyház életében. Azóta már Ferenc pápa, az utód is trónra ült.

Gianluigi Nuzzi 1969-ben született Milánóban. Először a Corriere della Sera napilapnak dolgozott, majd a Panorama című hetilap és a Libero napilap különleges kiküldött tudósítója lett. 1994 óta kíséri figyelemmel a legjelentősebb politikai és pénzügyi vonatkozású igazságügyi nyomozásokat. Létrehozója és műsorvezetője az olasz La7 csatorna Érinthetetlenek című műsorának, melyben a legfontosabb aktuális témák mélyreható elemzésével foglalkozik. Nevéhez fűződik a Vatikáni Bank és az Enimont konszern kenőpénzbotrányairól írt bestseller, a Vaticano S.p.A. (Vatikán Rt.), valamint a maffia és a politika összefonódását tárgyaló, Claudio Antonellival közösen jegyzett Metastasi (Áttétek) című könyv.

1 hozzászólás

  1. Sok szeretettel hívjuk és várjuk Önöket arra a nyilvános beszélgetésre, ahol Jakab Attila vallástörténésszel, az Egyházfórum felelős szerkesztőjével és Gervai András kritikussal, az Élet és Irodalom újságírójával Bombera Krisztina beszélget a kötetről. A beszélgetés időpontja: 2013. április 29-e, hétfő 18 óra. Helyszíne: Nyugati téri Alexandra Könyvesház Pódiuma (1055 Budapest, Nyugati tér 7.) Házigazda: Art Nouveau Kiadó.