ZETApress

hírportál

Partnerséget építünk!

Beszéljünk közös nyelvet, nyelvi képzések a Komáromi és Nyitrai kerületben címmel nyert a Magyarország ? Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Programban keretében forrást az Ökogeneráció Nonprofit Kft. határon túli partnere Eko ? vzdelanie és négy település a magyar?szlovák határon ? tudtuk meg Steiner Gábortól.

A 12 hónapig tartó projekt keretében nyelvtanulást elősegítő e-learning keretrendszerű képzés tananyag kidolgozását és lebonyolítását tervezi Mogyorósbánya, Pilisszentlászló, Muzla és Gbelce. A határ menti térség komplex fenntarthatóságának elsődleges feltétele az életminőség javítása, a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése és a kirekesztettség megszüntetése. Az érintett lokális közösségek felzárkóztatásának egyik meghatározó eszköze az esélyegyenlőség megteremtése, a leszakadó rétegek és a perifériákon élő csoportok társadalmi, gazdasági integrációja. Ezen integráció alapja a közösen beszélt nyelv.

A Magyarország ? Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program pénzügyi segítségével megkísérelik elősegíteni a közösen használható e-learning keretrendszerű tananyaggal a magyar, szlovák és angol nyelv elsajátítását. A határmenti program keretében nyelvtanulást elősegítő e-learning keretrendszerű képzés segítségével bárki, teljesen ingyen ezeket a nyelveket elsajátíthatja. Ezen kívül számítógépeket (munkaállomásokat) helyeznek el az önkormányzatoknál, hogy azoknak, akiknek nincs számítógépe és/vagy internete, azok is elérhessék a tananyagot.

A folyamatosan bővülő és egyre sokszínűbb Unióban az idegen nyelvek ismerete előmozdítja a kultúrák közötti kapcsolatokat, az egymás kölcsönös megértését, valamint az egyes polgárok közötti közvetlen kommunikációt, mely a projekt átfogó célja is egyben. A projekt eredményei révén növekedhet a kohézió a közösségek és az emberek között, egy nyelvet beszélhetnek, ezáltal Partnerséget építhetnek. A programról bővebben olvashatnak és a tananyagot idekattintva elérhetik a weboldalon.

Szóljon hozzá!