ZETApress

hírportál

Szerelem és bűnhődés

Gantner Ádám: A Siksze című könyvében a főszereplő, aki egyben a könyv narrátora is, az internetes társkereséstől való ön- és közveszélyes függőségétől megszabadulni indul Izraelbe ? tudtuk meg a tegnap esti könyvbemutatón, a Szent István körúti Kino moziban. Szerzőjével Karafiáth Orsolya beszélgetett.

A Szentföldön azonban nyugalom helyett élete legnagyobb kísértése és szerelmei várják a bábeli nyelvek zűrzavarában, egy ellenállhatatlanul szép dél-afrikai zsidó lány személyében, megtetézve egy szintén elragadó, ám katolikus és bizony alkalmanként antiszemita elveket valló felvidéki, magyar hölgy iránti vonzalmában. Mindeközben bepillantást nyerhetünk a nagy számú külföldi önkéntesek és a kibucban élők nyári táborok hangulatát megidéző munkával, szerelemmel teli hétköznapjaiba is.

Hősünk gyötrő magánéleti dilemmája és valós identitásának keresése végigkíséri útját a kibuctól beköszönve Jeruzsálembe, ahol vallásos zsidó ortodoxokkal próbál zöldágra vergődni nyakában himbálózó kereszttel, amit átmenetileg felcserél a hőn szeretett Dávid-csillagára, megpihenve Tel-Avivban, majd a kíváncsiságtól és szerelemtől vezérelve a puskaporos, kődobálós Hebron és Betlehem felé veszi az irányt, némi Dunaszerdahelyi és Fokvárosi kitérővel.

A megválaszolásra váró kérdések végig ott sorakoznak a regény folyamán, mint a hovatartozás a holokauszt árnyékában, az identitás égető problémája, döntés a szerelem két fajtája között és a magyarországi antiszemitizmus megértése és azzal együtt a megélése. Gantner Ádám könyve egymás elfogadásáról szól.

Juhász Bence: Bűn!!! Bocsánat?

A merész, helyenként provokatív, tabuk sorozatát döntögető, sokakat érintő problémákat feszegető, lefegyverző őszinteséggel tárgyaló fordulatos regény más-más okokból, egyformán fontos mondanivalót tartogat zsidóknak, nem zsidóknak, fél zsidóknak egyaránt, levonva a legfőbb tanulságot: mind egyformán értékesek vagyunk, identitástól, származástól, vallástól függetlenül. A 172 oldalas könyv a múlt pénteken bemutatott Halassy-könyvet kiadó Konkrét Könyvek ? The Sign Stúdió gondozásában jelent meg. Ma este fél 6-kor Juhász Bence: Bűn!!! Bocsánat? ? című könyvét mutatják be a Rákóczi úti Libri Könyvpalotában.

Juhász Bence 256 oldalas könyve egy izgalmas, fordulatos, remekül felépített regény, melynek középpontjában egy szélhámos nő és egy katolikus pap áll. A műben majdnem minden főbűn megjelenik, a gyilkossági kísérlettől az emberrabláson át, az árulástól a szexuális erőszakig, megspékelve némi droggal és vonzó életérzéssel. De vajon van-e kiszállás a bűn áramlásából, ha egyszer belekerül az ember? Vajon megingatható-e hitében egy pap a bűnök által? És vajon minden bűnünkre van-e bocsánat? ? A szerzőtől a ma esti könyvbemutatón Gyuricza Péter ezekre a kérdésekre is választ vár.

1 hozzászólás

  1. Sziasztok! Részt vettem Juhász Bence könyvbemutatóján, és meg kell mondanom, hogy nagyon kellemes csalódásban volt részem. Nagyon közvetlen volt az író, mondhatni jó fej, a közönséget is bevonta, és a mondanivalója is jó volt, értékeket közvetített. A könyvet most kezdtem, de amit Gyuricza Péter mondott a bemutatón, tényleg letehetetlen, jó a fejezetek végi csavar! – Üdv: Ákos