ZETApress

hírportál

Zarándokvonatok jövőre

Lelki megújulás, tiszta forrásból a mottója azoknak a Zarándokvonatoknak, amelyek Közép-Európa két igen fontos zarándokhelyére, továbbá erdélyi és lengyelországi nevezetességek felkeresésére hívják az utazókat ? tudtuk meg délelőtt a Nyugati pályaudvar Királyi várójában. Fotóink Budai András, Misszió Tours felvételei.

Nagy találkozás jött létre a Misszió Tours Utazási Iroda és MÁV Nosztalgia Kft. között, amikor 2011-ben a zarándokok utazási eszközként az élményvonatot választották, ennek jegyében először Lengyelországba, majd Csíksomlyóra indultak zarándokvonatok. Szép példája a jó együttműködésnek, hogy a Zarándokvonatok első osztályú kocsija, a nosztalgiaflotta új büszkesége felvette a Szent István nevet.

Jövő év május 16-án másodszor indul a Boldogasszony Zarándokvonat Máriaradna, Gyergyószentmiklós és Gyimesbükk érintésével, a csíksomlyói pünkösdi búcsúba. Az utazás lelki vezetői Görbe László piarista, Tímár Asztrik ferences és Burbela Gergely verbita szerzetesek lesznek. Június 24-27-én a Fekete Madonna Zarándokvonat már harmadszor robog a lengyelek lelki bölcsője felé, Czestochowába, a magyar pálos szerzetesek által alapított kegyhelyhez, és a Lengyelország szíveként emlegetett Krakkóba. A czestochowai zarándoklat lelki vezetői: Dr. Beer Miklós, Tamás József és Katona István püspökök, valamint Bátor Botond, a magyarországi pálos rend tartományfőnöke. A zarándokvonatok fővédnöke Dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés Elnöke, védnöke Dr. Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára.

A Misszió Tours Utazási Iroda által szervezett, és a MÁV Nosztalgiavonat által lebonyolított imádságos zarándokutak eddigi sikere jól jelzi, hogy a keresztényi tiszta forrásból táplálkozó lelki megújulás iránt egyre nagyobb az emberek igénye. Idén 20 éve van jelen a MÁV Nosztalgia Kft. a vasúti személyszállítás piacán ? és kifejezetten erre a területre szakosodott ? a nagy távolságú és létszámú csoportok utaztatásával. Bel- és külföldi turisztikai-, vallási-, kulturális- és gasztronómiai célállomásokra közlekedtet különvonatokat.

A Zarándokvonatok első osztályú kocsija (három darab áll rendelkezésre) a nosztalgia flotta új büszkesége, mely felvette a Szent István nevet. A minden kényelemmel felszerelt Élmény kocsik osztrák szabadalom alapján készültek. A hosszú utazásokra specializálódott rendkívül kényelmes, nagy lábterű, dönthető ülésekkel felszerelt kocsikban névre szóló helybiztosítást kapnak az utasok. A vonaton étkezőkocsik és a kávépontok gondoskodnak a kiszolgálásáról. A hangosításnak köszönhetően, az utazás teljes időtartama alatt a vonat valamennyi kocsijában megoldott a nélkülözhetetlen kapcsolattartás, az utas-tájékoztatás.

A Zarándokvonatok mellett hazai fesztiválok (Tokaj Expressz a Tokaji Szüreti Fesztiválra október 6-án, Élményvonattal a Békéscsabai Kolbászfesztiválra október 20-án), vacsoravonat (Gyertyafény Expressz november 9-én és december 14-én) és külföldi Élményvonatos utazások (Kőműves Kelemenné Expressz ? Élményvonat Dévára október 22-23-án) színesítik a vasúti nosztalgia kínálatot. Jövő évben a jól bevált úti célok mellett új vidékek meghódítását tervezik (Vajdahunyad, Prága, stb.). Idén az Élményvonatok minden kocsiján bevezetésre kerülnek a szelektív hulladékgyűjtők és palackprések, melyek használatával a MÁV Nosztalgia Kft. is a környezetbarát módon történő hulladék újrahasznosítás ügye mellé áll. Élményvonataikra jegyek válthatóak a MÁV Nosztalgia Kft. értékesítési irodájában, a Budapest Nyugati pályaudvar 10. vágánya mellett.

Szóljon hozzá!