ZETApress

hírportál

Veteránok a Föld körül

Ron Fellowes közel 70 éves motoros Nepálból Angliába tart egy 102 éves motorkerékpáron, s ma délelőtt 11 órakor feleségével ellátogatott a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumba. A veteránokat sokan vártuk a Városligeti körúton.

Ron Fellowes ausztrál motorversenyző egy 1910-es belga gyártmányú FN motorkerékpárral Nepálból Belgiumba, majd Angliába motorozik. Ron 2012. február 12-én, vasárnap indult Katmanduból és Nepálon, Indián, Pakisztánon, Iránon, Törökországon, Bulgárián és Románián keresztülmotorozva, több mint 12 ezer kilométert megtéve augusztus 4-én, szombaton érkezett Magyarországra.

Motorját 40 évvel ezelőtt vásárolta, s ennyi idő kellett, hogy az eredeti alkatrészeket beszerezve felkészítse az útra. 500 cm3-s, pedálos gépe egysebességes, négyhengeres. Végsebessége a gyári adatok szerint 100 km/óra, de a gumiabroncsok kímélése miatt sosem lépte át az 50 km/órás utazósebességet, s naponta a 200 kilométeres távolságot. Két tartalék abroncsot is hozott, defektje eddig nem volt. Hatliteres üzemanyagtartályába 96-os benzint tankol, mellyel 120 km-t (egy literrel húszat) tud megtenni. Magas építésű motorja eléggé labilis, s a megállás is problémás vele. Megállás előtt már időben meg kell kezdenie a pedálozást hátrafelé.

Ausztrál létére azért indult Nepálból, mert az a Föld legmagasabban fekvő országa, onnan ereszkedik le Belgiumba, a motorgyártó országba. Tőlünk Szlovákián, Ausztrián és Németországon át halad tovább. Szeptember 16-19-én Németországban veteránmotoros találkozó lesz, melyen természetesen ő is részt vesz még az angliai cél előtt. Motorja oldalára az összes érintett ország nevét felírta. Fehérek még, ahová ezután megy, színesek, melyen már áthaladt.

A múzeum meglepetés vendéggel is készült, ugyanis a napokban ért haza, és jelen volt a motoros fogadásán Mátyás Zoltán, aki szintén az év elején indult Föld körüli kerékpártúrára Bali szigetéről. A találkozó megszervezésében segítségükre volt Martoni András, aki néhány héttel ezelőtt Bulgáriában találkozott a motoros túrázó Ron Fellowessel. A múzeum igazgató-helyettese bemutatta az utazónak a hazai közlekedés múltjának néhány eseményét, és a Magyarországon használt járműveket, elsősorban a régi motorkerékpárokat.

Ron már 47 éve él együtt feleségével, akivel a ?80-as évek második felében három év alatt járták be egy utánfutós Hondával az amerikai kontinenst. Speciális utánfutót készítettek, melyben éjszakánként aludni is lehetett. Szükség is volt erre, mert a jeges Alaszkában félévet töltöttek, s csak a tél elmúltával indultak tovább. Kanada és az Egyesült Államok mindegyik tagállamát érintették útjukon.

Idén februárban Ron Nepálból egyedül indult, de hasonló korú felesége már másnap nagyon hiányzott neki. Kérte, hogy kövesse, s az asszony első szóra indult. Azóta is repülőn, buszon, vonaton, helyi járatú járműveken folyton a nyomában jár. Igaz, Romániából kamionstoppal érkezett két Olaszországba tartó sofőrrel. Angliából is együtt mennek majd haza, de még nem tudják, hogy merre és mikor. Lehet, hogy újra átkelnek Amerikába, újra bejárják az Újvilágot, de előbb még egy alapos generálozást végrehajtanak a motoron. Haza, Ausztráliába repülőn mennek majd, a motort viszont hajón fogják hazaszállítani. Útjukról további információk idekattintva találhatók.

Szóljon hozzá!