ZETApress

hírportál

Konfuciusz Szegeden

Vidék-Magyarország első Konfuciusz Intézete a Szegedi Tudományegyetemen működik. Többek között erről írt alá együttműködési megállapodást Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora és Zhang Feng, a Sanghaj Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme (SISU) rektor-helyettese tegnap a Parlament Vadásztermében.

Az aláírási ceremónián megjelent népes magyar és kínai küldöttséget Ujhelyi István, a Magyar Országgyűlés alelnöke fogadta. ? Alig több mint két félév alatt jutottunk el az együttműködési szerződés aláírásáig ? utalt tavaly októberi sanghaji megbeszéléseire, mint a kapcsolatfölvétel kezdetére Szabó Gábor. A rektor szerint jeles eredmény az is, hogy az SZTE a SISU-n kívül a Sanghaj Jogi és Politikatudományi Egyetemmel (SHUPL) is együttműködési megállapodást kötött. Ez jelzi, hogy az SZTE és Szeged új hídfőállása a magyar-kínai kapcsolatoknak. Reményei szerint a tudományban induló közös munka kiterjed majd a gazdaságra is ? tudtuk meg Újszászi Ilona szóvivőtől.

Még az idén kérvényezni fogjuk a magyar nyelv tanítását, együttműködve a szegedi egyetemmel ? jelentette be Zhang Feng. A SISU rektor-helyettese hozzátette: a szegedi a negyedik olyan Konfuciusz Intézet, amelynek munkájában egyetemük részt vesz. ? A Szeged és Sanghaj, Magyarország és Kína közötti kapcsolatokat erősíti az új Konfuciusz Intézet ? mondta az SZTE és a SISU együttműködése kezdeményezésében kulcsszerepet játszó Ujhelyi István, aki a szegedi Konfuciusz Intézet Társadalmi Szervezetének elnökeke lett.

Szentmártoni Lívia, a szegedi Konfuciusz Intézet igazgatója mellett a parlamenti aláírási ceremónián mutatkozott be a Magyarországra most először ellátogató Zhang Xuemei, az intézmény leendő igazgatóhelyettes asszonya. ? Négy éves múltra tekint vissza Szeged és Sanghaj kapcsolatfelvétele ? emlékeztetett a találkozón Botka László. Az Európa-díjas város polgármestere örül, hogy a két egyetem egymásra talált, ugyanakkor hangsúlyozta: számos szegedi cég is építi és bővíti kínai kapcsolatait. Az aláírási ceremónián díszvendégként részt vett Li Xi úr, a KKP Sanghaj Városi Bizottság tagja és egyben a Szervezési Osztály igazgatója és delegációja is. A SISU vezetői ma Szegedre látogattak.

Szóljon hozzá!