ZETApress

hírportál

Javítsunk az Unió megítélésén!

Nagy többséggel fogadta el Hegyi Gyula jelentését a polgárokkal való párbeszédről az Európai Parlament plenáris ülése Strasbourgban. A mai szavazáson 529 képviselő támogatta a javaslatot. A magyar szocialista képviselő jelentése megállapítja, hogy az Európai Unió megbecsülése sokat csökkent az állampolgárok szemében. A magasabb képzettségű és jövedelmű emberek jobban értik az európai integráció jelentőségét, mint az alacsonyabban iskolázott, szegény és szerény körülmények között élők.

Hegyi Gyula szerint ezért a sikeres iskolai programok mellett a falun élőkhöz, az idősebb emberekhez, a fizikai dolgozókhoz is el kellene juttatni az uniós ismereteket: nem elég az érdeklődő diákok legjobbjait Brüsszelbe utaztatni, a falvakban és a külvárosokban is jelen kell lennie az uniónak. A jelentés javasolja az európai történelemoktatás harmonizációját, amely egyúttal hozzájárul unió lényegét alkotó alapértékek megismeréséhez.

Fontos, hogy a helyi televíziós csatornákhoz és újságokhoz eljussanak az unióval kapcsolatos híranyagok, ezért a jelentés kiemeli, hogy az uniós hírportáloknak utat kell találniuk a kis költségvetésből gazdálkodó, nem uniós ügyekre specializálódott helyi médiumokhoz is. Az uniós kampányokba jobban be kell vonni a helyi civilszervezeteket, a szakmai- és szakszervezeteket, valamint biztosítani kell részvételüket az uniós jogszabályok előkészítésében.

Kósáné Kovács Magda írásos hozzászólásában hangsúlyozta, hogy a demokrácia működésének nem a bürokrácia, hanem maguk az állampolgárok a letéteményesei. Az oktatás, az általános uniós ismeretek terjesztése a garancia arra, hogy az európai polgárok hatékonyan beleszóljanak az uniós politikák alakításába, hiszen az Unió nem felettük, hanem velük együtt működik ? tudatta Földeák Iván, az EP-képviselő sajtótitkára.

Szóljon hozzá!