ZETApress

hírportál

Cornwell Erődje

Bernard Cornwell: Az erőd című kötete újabb lenyűgöző könyv a történelmi regények nagymesterétől. 1779 nyarán járunk a függetlenségét éppen csak kiharcolt Egyesült Államokban, ahol lángoló hazafiság és hideg, önző számítás furcsa elegyéből születik egy új nemzet.

Ám ennek a nemzetnek még számos próbát kell kiállnia, míg valóban független és önálló lehet. A Brit Királyi Haditengerészet három kis hajója és hétszázötven brit katonája azt a parancsot kapja, hogy építsenek erődöt New England partvidékének ellenőrzésére és az angolok becsületén ejtett csorba kiköszörülésére. A másik oldalon viszont negyvenegy amerikai hajó és kilencszáznál is több katona kapja ezt az egyértelmű parancsot: Elfogni, megölni és elpusztítani az ellenség teljes haderejét, és kiűzni a briteket!

Az ezután kibontakozó csata története jól példázza, hogyan hozza ki a háború az emberekből a legjobbat és a legrosszabbat, és hogyan húzzák át az egyéni érdekek és a politika a leggondosabb számításokat is. Hősiesség és gyávaság, hiúság és hazafiság, önzés és önfeláldozás teljes és tökéletes példatára ? egy újabb időtlen mese a hadviselés művészetéről korunk egyik legnagyobb mesemondójának tolmácsolásában.

Bernard Cornwell 1944-ben született. A BBC-nél eltöltött tíz év után fogott először tollat, mára nemzetközileg elismert író, számos széles körben ismert, népszerű történelmi regény szerzője. Jelenleg az Egyesült Államokban él. 424 oldalas könyve a minap jelent meg az Alexandra Kiadó gondozásában.

Szóljon hozzá!