ZETApress

hírportál

Európa Zöld Fővárosa

Idén először került kiosztásra az Európa Zöld Fővárosa-díj, melynek célja, hogy a városi élet környezetvédelmi kihívásaira hívja fel a figyelmet. Az Európai Bizottság azokat a városokat díjazza, melyek erőfeszítéseket tesznek a környezet megkímélése érdekében. Hegyi Gyula EP képviselő is erről szólt minapi sajtótájékoztatóján.

Az elismerés megalapítását Tallinn városa kezdeményezte 2006-ban egy zöldebb jövő reményében. 2010-től minden évben megválasztanak egy várost Az Év Európai Zöld Városának. Olyan város kaphatja a kitüntetést, mely fel tud mutatni fejlődést és bizonyos elért eredményeket a témában, valamint ambiciózus tervekkel rendelkezik a további célok elérése érdekében. A választott város mutat majd példát a többi európai városnak és hirdeti a környezetbarát életmódot.

A címet első ízben Stockholm és Hamburg nyerte el: 2010-ben a svéd főváros lesz Európa Zöld Fővárosa, 2011-ben pedig Hamburg veszi át a stafétabotot. A független zsűri számos szempontot figyelembe vett döntése során: vizsgálta a közlekedési eszközöket, a hulladékfeldolgozás és a globális éghajlatváltozáshoz történő hozzájárulás mértékét.

Stockholm helyi önkormányzata víztisztítás, zajcsökkentés, integrált hulladékkezelés, városi közlekedési díj bevezetése, és több szabadidős terület ? például strandok létrehozása révén ? igyekszik a városi életminőséget emelni.

Az 1,8 millió embernek otthont adó Hamburg rendkívül jó levegőminőséget kíván lakosainak biztosítani. A címet viszont mégsem ezzel, hanem a középületekben alkalmazott energiatakarékossági intézkedéseivel érdemelte ki a város. Az EU egy másik elismerését, az Európai Mobilitási Hét-díjat idén Budapest kapta a mobilitási hét során megvalósított kezdeményezéseiért, amelyek a közúti forgalom levegőszennyező hatására, és a tisztább közlekedési alternatívákra hívták fel a lakosság figyelmét.

Európai zöld-díj egy budapesti irodaháznak

Dióssy László környezetgazdasági szakállamtitkár és Bodroghelyi Csaba, a KÖVET Egyesület ügyvezető igazgatója vett részt a Skanska Magyarország Ingatlan Kft. Európai uniós elismerésének alkalmából rendezett sajtótájékoztatóján, a ferencvárosi Népliget Center étteremben. Oka, hogy a kft. januárban elnyerte az Európai Unió energiahatékonysági programjának partneri címét.

A svéd irodaforgalmazó cégnek bevallottan fontos a környezettudatosság. A környezettudatos ingatlant mérsékelt energiafelhasználás, a megújuló energiaforrások és környezetbarát anyagok használata, valamint az elérhető tömegközlekedés jellemzi. A Skanska legújabb budapesti irodaházában, a Népliget Centerben már alkalmaz környezetbarát technológiákat, napelemet és napkollektort.

A Magyarországon terjedő műszaki megoldások között a következő a már egyszer felmelegített levegő további melegítésre használó hőcserélő lehet. Egy múlt év utolsó negyedében készített irodafelmérésük szerint itthon a kétszáz megkérdezett cégvezető 61%-a nyilatkozott úgy, hogy az irodabérletnél érdekelné, hogy az ingatlan rendelkezik-e környezetvédelmi tanúsítvánnyal.

Szóljon hozzá!