ZETApress

hírportál

Budapest zöld fordulatot érdemel

Nagyszerű elismerésként, egyben biztatásként értékelte Hegyi Gyula a Képviselői Irodaházában, hogy az Európai Unió Mobilitási Hetének fődíját hatvanhat jelentkező város közül Budapest kapta. Hat-nyolc éve még csak egy-két tucat ember kerékpározott el az Autómentes Napra, most viszont sok tízezer ember közös ünnepévé vált a központi rendezvény ? tudtuk meg az Európai parlamenti szocialista képviselőtől a délelőtti sajtótájékoztatón.

A szocialista képviselő, aki az Európai Parlamentben a fenntartható városi fejlődés raportőre, a városvezetés, a civil szervezetek és természetesen a budapesti polgárok közös sikerének tartja a rangos elismerést. A díj indoklása kiemeli a budapesti sétálóövezet kiterjesztését, a kerékpárutak fejlesztését, a P+R parkolási rendszer kiépítését és a legutóbbi Európai Mobilitási Hét rendezvényeit. Hagyó Miklós főpolgármesterhelyettes joggal hangsúlyozta, hogy a díj a városvezetésnek a tiszta levegőért folytatott küzdelmének is szól.

Hegyi Gyula ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az elismerés biztatást is jelent további intézkedésekre. A gazdasági nehézségek ellenére folytatni kell a kerékpárút-hálózat fejlesztését. A levegő minőségét az autóforgalom radikális csökkentésével, a különösen szennyező járművek kiszűrésével, a dugódíj és a zöld zónák bevezetésével kell javítani. A légszennyezési határértékek túllépése esetén nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is lépni kell a szmog ellen. A főváros akkor válhat tiszta és élhető lakóhellyé, ha a politikusok, a civil szervezetek, a közvélemény-formálók és a városi polgárok együtt cselekszenek a fenntartható fejlődés szellemében.

A rendeletek és a beruházások mellett döntő szerepe van ebben a tudatformálásnak is. El kell érni, hogy a köztudatban ne az autó legyen az egyetlen ?trendi? közlekedési mód, hogy a közösségi közlekedés és a kerékpározás presztízse növekedjen, s a példaadásra képes közéleti emberek, közvélemény-formálók, a celebek is a környezetbarát közlekedést népszerűsítsék. A képviselő azt is fontosnak tartja, hogy az uniós forrásokból az eddiginél többet sikerüljön lekötni a budapesti környezetbarát mobilitás támogatására.

Hazánk EP képviselője egy vadonatúj kihívásról is beszámolt. E héten hirdették ki az Európa Zöld Fővárosa program első két helyszínét. 2010-ben Stockholm, 2011-ben pedig Hamburg lesz az európai zöld főváros, mely sok tekintetben hasonlít a kulturális fővárosi címhez. Hegyi Gyula azt javasolja, hogy 2012-re vagy 2013-ra Budapest is pályázza meg a Zöld Főváros címét. Ez természetesen nem csak elismerést, hanem feladatot is jelent, de a városvezetés és a lakosság összefogása valódi zöld fordulatot hozhat Budapest életében.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Európa Zöld Fővárosa

Szóljon hozzá!