ZETApress

hírportál

Maradjon meg a moratórium!

Köztársasági elnökünk levélben fordult több európai államfőhöz a génmódosított kukorica magyarországi termelésére és forgalomba hozatalára vonatkozó moratórium fenntartása érdekében, mert az EU környezetvédelmi minisztereinek március 2-i ülésén napirendre kerülhet a moratórium feloldásának kérdése ? tudtuk meg Sajtóosztályától. A levél hangsúlyozza, hogy ez az ügy Magyarországon valamennyi parlamenti párt politikai konszenzusa mellett a civil szervezetek támogatását is élvezi.

A köztársasági elnök, a ?zöld elnökök? informális hálózatának kezdeményezőjeként úgy gondolja, a génmódosított élő szervezetek nem szokványos kereskedelmi árucikkek. Ha egyszer kikerülnek a természetbe, terjedésük, szaporodásuk, génjeik további változása ellenőrizhetetlenné válik az ember számára. A témáról kedden már szavazott az EP Brüsszelben.

A nem őshonos vagy a mesterségesen előállított élő organizmusok bevezetése az EU bármely területére vagy ökoszisztémájába szélesebb értelemben nemcsak a belső piacot, hanem a közegészségügyet, a természetvédelmet, a környezetvédelmet, a mezőgazdaságot és a vidékfejlesztést is érintő kérdés. Az államfő kifejezi reményét, a tagállamok a szubszidiaritás és a szolidaritás alapján elismerik Magyarország jogát arra, hogy eldöntse: saját területén használja, vagy betiltja a génmódosított kukoricát.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Követek a követekhez

Szóljon hozzá!