ZETApress

hírportál

Livigno, a síelés olasz fellegvára

Livigno 1800 méter magasságban, az Alpok északi részén helyezkedik el Svájc és Olaszország között, a Stelvio és a Svájci Nemzeti Park által övezett völgyben. A 23 kilométer hosszú völgy két 3000 méter magas hegy közé ékelődött be. A falut jellegzetes, kőből és fából épített kisházikók alkotják. Livigno mindmáig megőrizte az alpesi hagyományokat. Mindez jól látható a táj jellegében, a környék kultúrájában és építészetében ?tudtuk meg sajtótájékoztatójukon.

A Spöl folyó, miután keresztülszeli a völgyet, az Inn folyóba torkollik, majd a Dunába, onnan pedig a Fekete-tengerbe ömlik. Livigno különleges földrajzi elhelyezkedése garancia a megfelelő hóviszonyokra és tökéletes sípályákra novembertől májusig.

Livignóban 104 hotel ? belőlük 11 még a legszigorúbb minőségi követelményeknek is megfelel ? és több mint ezer apartman közül választhat a turista. Mindez csak egy részét képezi annak az infrastruktúrának, amely hozzájárul a felejthetetlen vakációhoz a világ legelbűvölőbb hegyei között. Ezenfelül a síeléstől kifáradt turista számos a kikapcsolódást elősegítő szépség központban, uszodában, fittness teremben töltődhet fel.

A livignói tejgazdaság az 1950-es években alakult meg néhány tejtermelő társulásával. Mára 210 tagot számlál, 125 kis és közepes gazdasággal Livignóban és Trepalléban. A társulás nemrég egy újabb létesítmény kialakításáról döntött, mely segítségével a turisták végigkövethetik a tej feldolgozásának folyamatát. Az új tejüzem a Livigno tó melletti via Pemonton található. A jellegzetes stuákban (hagyományos fából készült helyiség) meg is kóstolhatjuk az itt készült összes tejterméket és egy multimédiás film segítségével felfedezhetjük a livignói és trepallei tejtermelők történetét. A völgy mezőgazdasági hagyományait fotó kiállítás révén ismerhetjük meg, s végül egy régi eszközökből álló gyűjtemény teszi teljesebbé e szenvedéllyel és hagyományokkal teli világ felfedezését.

A hajdinaliszt alapvető alkotója számos helyi receptnek. Jó példa erre a gombával és vadhússal tálalt polenta (puliszka). A gondosan megválogatott hozzávalók az alpesi ételkultúra részét képezik. Ősszel a Sapori d?autunno elnevezésű különleges gasztronómiai kirándulás kényezteti a látogatót, mely a helyi bor- és ételkülönlegességek világába kalauzol. Itt a hagyományok egybeolvadnak az újdonsággal, megőrizve a természetes hozzávalókat. A turisták egész évben olyan finomságoknak örvendhetnek, mint különleges gombák, bresaola (levegőn szárított hús), vadhús, magas hőfokon pasztőrözött tejből készült sajtok, méz és hegyi borok, amelyek kiválóan illenek bármely fogáshoz. Bővebbet honlapjukon olvashatunk.

Köztudott, hogy Livigno vámmentes terület. Az első adókedvezmények egészen 1805-ig nyúlnak vissza. Ausztria 1818-ban, Olaszország 1910-ben, az Európai Közösség pedig 1960-ban ismerte el. A Livignóba látogató turisták nagy része ki is használja a lehetőséget a minőségi vásárlásra, melyet 250 üzlet biztosít. Livigno pubjairól és szórakozó helyeiről is híres. Így ajánljuk mindazoknak, akik egy sportos nap után rendelkeznek elegendő energiával, hogy belevessék magukat az éjszakába. Livigno sosem alszik, igyekszik minden igényt kielégíteni.

A sport és kikapcsolódás fontos szerepet tölt be Livigno életében. Nem véletlenül, hiszen az itteni kényelmes wellness központokban nagyszerű lehetőség nyílik mind a mozgásra, mind a teljes ellazulásra. Hamarosan elkészül az Aqua Granda, Európa első integrált wellness központja, amely a test és lélek harmóniájára helyezi a hangsúlyt. 2005-ben nyílt a Plaza Placheda konferencia központ, mely a csúcstechnológiának és tágas térnek köszönhetően kiválóan alkalmas workshopok, kongresszusok, kiállítások, sport és kulturális események megrendezésére.

Ötcsillagos síparadicsom

Két jó ok, hogy szabadságunkat Livignóban töltsük: a hó és a síparadicsom. A modern sífelvonó hálózat nem kevesebb, mint 115 km-es pályarendszert köt össze, 4 drótkötél pályával, 14 sífelvonóval és 13 sílifttel, melyek a hotelből vagy az apartmanból is könnyen elérhetőek sílécen. A felvonók kapacitása meghaladja a rendelkezésre álló szálláshelyek számát, így nem kell hosszú sorokra számítani. A 2008-2009-es téli időszak alatt több mint egy millió síelő vette igénybe a felvonókat. Ezenkívül 110 hóágyú biztosítja a lejtők 80%-nak kiváló hóviszonyait, és közel 40 hótaposógép gondoskodik a tökéletes minőségű sípályákról.

A téli szezon november végétől egészen májusig tart: az ideális hőmérsékletnek és Livigno nagyszerű földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően 5-6 hónap garantált hó és szikrázó napsütés. Síelhetünk alkonyattól napnyugtáig a hegy mind két oldalán (2900-tól 1800 méterig). A pályákat mindig tökéletes állapotban találjuk a síelők, snow-boardosok és a telemark szerelmeseinek legnagyobb örömére: 12 fekete pálya ? köztük a híres Giorgio Rocca ?, 37 piros és 29 kék pálya biztosít tökéletes időtöltést.

A snowboardosok egészen biztosan élvezni fogják a Mottolino hóparkot, amely elnyerte az Olaszország legjobb hóparkja címet és Európa-szerte is az egyik legkiválóbb. Ez tulajdonképpen egy fantasztikus játszótér, ahol a deszkások kedvükre trükközhetnek szupercsövek, félcsövek, korlátok, kickerek és boardercross segítségével. A park minden szintű deszkás számára megfelelő és kiválóan karbantartott. A 2007/2008-as téli szezonban újabb park nyílt a Carosello 3000 síterületen, amely alkalmas a szabadstílusú síelésre.

A legkisebbek kettő, kifejezetten a kicsik számára kialakított síiskolában tanulhatnak meg síelni. Ezenkívül Livigno hat síiskolával, egy snowboard és egy sífutás oktatására szakosodott intézménnyel várja a kezdőket. A síterületen több mint 30 síkölcsönző biztosítja a szükséges felszerelést.

A síelés nem csupán sport. Hozzátartozik a lélegzetelállító panorámában és a szikrázó napfényben való felüdülés is. Livigno síterülete hat hegyi, két önkiszolgáló étteremmel és számos apres skí bárral szolgálja ki az itt vakációzókat. Tájékoztatóul néhány ár: napi síbérlet 28 és 36 euró között, 6 napos felnőtt felvonó bérlet 115 és 177 euró között vásárolható meg. A sífutók részére rendszeresen karbantartott, 40 kilométer hosszú pályarendszer áll rendelkezésre. A pályák a Spöl folyó környékén, elhagyatott völgyekben illetve közel a faluhoz, a livignói síkságon kanyarognak.

Szóljon hozzá!