ZETApress

hírportál

Elbukott egy GMO-párti javaslat

A génmódosított szervezetekről szavazott ma Brüsszelben az Európai Parlament Környezetvédelmi bizottsága. Hegyi Gyula szocialista EP-képviselő azt javasolta, hogy a Parlament mondja ki: minden ország maga dönthet arról, hogy beenged-e génmódosított szervezeteket a területére, vagy sem. Bár a magyar képviselő számos, a GMO engedélyezését korlátozó módosító indítványát elfogadták, ebben a kulcskérdésben nem sikerült a magyar álláspontot érvényesítenie. A bizottság végül leszavazta a mérsékelten GMO-párti előterjesztést ? tudtuk meg Földeák Ivántól, az EP-képviselő sajtótitkárától.

Hegyi Gyula értékelése szerint ez siker, hiszen a magyar cél az, hogy a génmódosítással kapcsolatos döntéseket a tagállamok hozzák meg. A magyar képviselő levélben és több személyes beszélgetésben is arra kérte az Európai Parlament tagjait, hogy kormányaikon keresztül támogassák a MON810-es génmódosított kukoricára kivetett magyar moratóriumot.

Többen ? így a GMO-ellenes franciákon és osztrákon túl bolgár és román képviselők is ? jelezték, hogy kormányaiknál közbenjárnak a magyar moratórium támogatása érdekében. Hegyi Gyula fontosnak tartja, hogy Franciaország, Görögország és Ausztria ugyanebben a helyzetben van, s így együtt küzd velünk a GMO kikényszerítése ellen. Az MSZP-s képviselő szerint végső soron el kell elérni, hogy a génmódosításról szóló döntések nemzeti hatáskörbe kerüljenek.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Maradjon meg a moratórium!

Szóljon hozzá!