ZETApress

hírportál

Egyiptomi elefántcsont

Virágzó elefántcsont-kereskedelem folyik Egyiptomban. A tél vége felé rengeteg turista keresi fel Egyiptom tengerpartját és csodálatos műemlékeit, azonban ha nem vagyunk elég körültekintőek, akaratunk ellenére is támogathatjuk az illegális kereskedelmet ? tudtuk meg Antal Alexától.

Évről évre sokan döntenek úgy, hogy a fagyos téli időjárást maguk mögött hagyják, és Egyiptomba utaznak egy kis tél végi kikapcsolódásra. A TRAFFIC (a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét ellenőrző szervezet) vizsgálata szerint azonban egyre több helyen árulnak az országban illegális forrásból származó elefántcsontból készült ajándéktárgyakat, amelyeket a gyanútlan turisták meg is vásárolnak.

Az illegális kereskedelem felvirágzása a szakemberek szerint két tényezőnek köszönhető. Egyrészt nincs megfelelő törvényi szabályozás, másrészt pedig a kínaiak személyében megjelent egy új, hatalmas felvevő piac. Kínában évszázadok óta készítenek műalkotásokat elefántcsontból, és a kínai gazdaság fellendülése pedig lehetővé tette, hogy ma már a középosztályhoz tartozók is vásároljanak elefántcsont műtárgyakat. Azt valószínűleg maguk a vásárlók sem tudják, hogy ezzel akaratlanul is az illegális elefántcsont-kereskedelmet támogatják.

Egyiptom továbbra is Afrika egyik legnagyobb illegális elefántcsont-kereskedelmi piaca. Az országban legfeljebb külön engedéllyel lenne szabad elefántcsontot értékesíteni, ilyen engedélyt azonban még soha nem kért senki. A TRAFFIC kutatása azt mutatja, hogy ennek ellenére Egyiptom egész területén árusítanak elefántcsontból készült tárgyakat ? mondta Tom Milliken, a TRAFFIC elefántcsont-kereskedelmi szakértője.

Kormányzati tisztviselők szerint a hatóságok 2009 óta mindössze 2 alkalommal indítottak eljárást és koboztak el elefántcsont tárgyakat, mindkét esetben a kairói reptéren. Azonban a szuvenír boltokban 2003 óta egyetlen razzia vagy egyéb intézkedés sem volt. A TRAFFIC szakemberei eközben viszont 8343 darab nyíltan eladásra kínált elefántcsont ajándéktárgyat találtak a kairói piacokon 2011 márciusában és áprilisában.

Egy korábbi kutatásból kiderült, hogy az 1998 és 2005 közötti időszakban 43%-kal csökkent az eladásra kínált elefántcsont ajándéktárgyak mennyisége, azonban az elmúlt 5 évben már csak 10%-os volt a csökkenés. ? Úgy tűnik, a 2000-es évek eleji biztató tendencia megtorpant. Ha nem születik hatékony szabályozás, Egyiptom továbbra is az illegális elefántcsont-kereskedelem melegágya marad ? fogalmazott a szakértő.

Mi magunk is részt vehetünk az illegális kereskedelem elleni küzdelemben. Hazánkból is sokan utaznak Egyiptomba, és már azzal sokat tehetünk, ha tudatosan választjuk meg a vásárolt ajándéktárgyakat. ? Figyeljünk oda, hogy mit vásárolunk! Kérdezzünk rá, hogy a termék honnan származik, miből készült, és ha nem kapunk rá egyértelmű választ, inkább ne vegyük meg! Szükség van erre az elővigyázatosságra, hogy ne támogassuk akaratunkon kívül az elefántok orvvadászatát! ? figyelmeztet Figeczky Gábor, a WWF Magyarország igazgatója.

Szóljon hozzá!