ZETApress

hírportál

Magyar a Nobel-díjátadáson

A Magyar Innovációs Szövetség a 2011. december 4-e és 11-e között megrendezett Stockholm International Youth Science Seminarra és az azt lezáró Nobel-díjkiosztási ceremóniára és bankettre Bíró Enikőt, a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának tagját delegálta.

A tehetséges fiatal Új terápiás lehetőség vizsgálata sclerosis multiplexben című pályamunkájával ért el első helyezést a 2010/2011. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen. A szemináriumon 19 országból 24, 17-22 év közötti fiatal vehetett részt többek között az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Dél-Afrikából, Ázsiából, és természetesen Európa több országából.

A Nobel-hét keretében a fiatalok meghallgathatták az idei Nobel-díjasok előadásait: Tomas Tranströmer irodalmi estjét, Bruce A. Beutler, Jules A. Hoffmann (és Ralph M. Steinman) orvostudományi Nobel-díjasok sajtókonferenciáját, Saul Perlmutter, Brian P. Schmidt, Adam G. Riess fizika-előadását, valamint Daniel Shechtman kémia-előadását. Ezen kívül ellátogathattak a Nobel Múzeumba, a Karolinska Institute-ba, az Astra Zeneca stockholmi gyógyszergyárába és a helyi Természettudományi Múzeumba is.

A fiatalok előadásokat tartottak a svéd természettudományi tagozatos gimnáziumok tanulóinak. A nap során mintegy négyszáz diák fordult meg az előadóteremben, a prezentációk mellett pedig egyéni beszélgetésre is volt lehetőség ? tudtuk meg Garay Tóth János kommunikációs igazgatótól.

A legnagyobb megtiszteltetés azonban mégis az utolsó két este volt. December 9-én a fiatalok részt vettek egy fogadáson minden idei és néhány korábbi Nobel-díjas társaságában, ahol lehetőségük nyílt a díjazottakkal való beszélgetésre is. December 10-én pedig a stockholmi Concert Hall-ban részesei lehettek a Nobel-díjkiosztási ceremóniának, majd a Városházán a bankettnek.

Szóljon hozzá!